Kruh i voda
Molitve prije i poslije jela

Prije jela

1.

Oče nebeski, blagoslovi ovo jelo i piće koje smo primili od tvoje dobrote. Daj nam milost da sve bude nama na spasenje i da se nikada ne odijelimo od tvoje ljubavi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

2.

Oče sveti, svaki dan primamo dobra iz tvoje ruke. Molimo te blagoslovi i ove darove koje nam danas daješ i učini da nikad ne zaboravimo da sve dolazi od tebe. To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

3.

Pisano je: “Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih” (Mt 4, 4). Molimo te neka nam ovo blagovanje postane znakom mira i bude na spasenje i blagoslov za dušu i tijelo. Amen.

Poslije jela

1.

Dobri Bože, hrana koju smo primili iz tvojih ruku neka obnovi naše tjelesne snage, ali nam podaj i snagu Duha da svim srcem izvršimo tvoju svetu volju. Amen.

2.

Gospodine Isuse Kriste, rekao si: “Što ste učinili jednome od ove moje najmanje braće, meni ste učinili” (Mt 25, 40). Nakon ovog objeda molimo te daj da djelom doprinesemo ublažavanju bijede i gladi u ovome svijetu, jer ti si postao brat svima nama. Amen.

3.

Naš svagdanji kruh koji nam daješ, o Bože, znak je tvoje ljubavi. Zahvaljujemo za tvoj kruh i tvoju ljubav. Amen.