Vjerom nadvladati strah

Dvanaesta nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 10, 26-33

Ne bojte se ljudi! U svome govoru đakonima u Lublinu koji su kroz koji čas trebali primiti sakrament svećeničkog reda, Ivan Pavao II. je rekao: „Krist je postao svećenik Novoga i Vječnoga Saveza s Bogom, žrtvujući samoga sebe. Tu žrtvu samoga sebe, svoga života i smrti prinio je Ocu. Žrtvu Tijela koje je na križu predano za nas – i Krvi koja je prolivena za grijehe svijeta (usp. Lk 22, 19-20). Upravo su se na taj način ispunile riječi Evanđeliste: Do kraja ih je ljubio. (…) Služiti Bogu – služiti ljudima. (…) Tako je išao Krist, odbačen od Naroda – i tako ide sve do dana današnjega.

Poderan, pretučen, uprljan uličnim blatom, popljuvan. A On je spašavao svijet… i spasio ga, premda je svijet ismijavao svoga Spasitelja. Kako ova dva puta idu jedan s drugim!? Moju nemoć podiže sakramentalna milost; Isusovu nemoć podiže njegovo Boštvo… Neka se svijet smije, samo da se ostvari djelo spasenja. (…) Ako ono što se za koji trenutak ima dogoditi, prati nutarnji strah, drhtavica (…) lupanje srca – dobro je. Taj strah govori o osjećaju odgovornosti.“

Gospodine, pomozi nam vjerom nadvladati strah. Brani nas od zla koje nas može uništiti, ne daj da te izdamo i prodamo za par srebrnjaka mira. Toliko smo ti dragocjeni da si za nas predao svoga Sina koji je za nas položio svoj život. Nauči nas cijeniti tvoju ljubav i beskrajno ti vjerovati.

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr