Ulij u naša srca snagu da bismo poput Tebe „ostavljali“ sebe i tražili druge

Dvadeset i četvrta nedjelja kroz godinu

Pročitajte evanđeoski odlomak: Lk 15, 1-32

Čitajući 15. poglavlje Evanđelja po Luki moguće je postaviti tezu da Isus pokazuje kontrast između Božjeg i ljudskoga načina razmišljanja. Iako iz njegovih usta izlazi tvrdnja:

Tko to od vas, ako ima sto ovaca pa izgubi jednu od njih, ne ostavi onih devedeset i devet u pustinji te pođe za izgubljenom dok je ne nađe, u nama se rađa nesigurnost i pitanje je li to uistinu tako i bismo li i mi bili u stanju tako učiniti?

Počinjemo kalkulirati i razmišljati: isplati li se nešto, ima li od toga koristi? Na ovom mjestu otkrivamo neizmjernost Božje ljubavi i njegova milosrdnog pogleda. On nikada ne kalkulira.

Za njega smo vrijedni svega – i posljednje kapljice Krvi, pa i onda kad odbacujemo njegov izbor, ljubav i pouzdanje. On vjeruje u nas i čeka da mu se vratimo i da se bacimo u njegov zagrljaj; vjeruje da ćemo i sami početi razmišljati i činiti poput njega – bez kalkuliranja, osude i kazne. Kada se vratimo Bogu i kad
drugima budemo u tome pomagali, doživjet ćemo najveću radost.

Gospodine, ulij u naše srce želju da nas Ti nađeš. Ulij u naša srca snagu da bismo poput Tebe „ostavljali“ sebe i tražili druge.

D. S.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr