Religijski formalizam i gluma…

SEDMA VAZMENA NEDJELJA

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Iv 17,1-11a

Farizeji u tom pitanju upućenom Isusu, asociraju na nešto ranije događaja u kojem je Isus izbacio trgovce iz jeruzalemskog Hrama. Taj Isusov čin nije bio samo znak brige za čistoću bogoštovlja nego i proročki. To je bila najava čišćenja i povratak pravom bogoštovlju i slavljenju Boga u duhu i istini.

Isus, uspostavljajući Novi Zavjet želi da vjernici budu transparentni, autentični, vjerni te da uvijek imaju čiste namjere, da ne trguju svojom vjerom i svojim pobožnim činima i takvim načinom i pristupom iskrivljavaju sliku Crkve kod naroda Novoga Zavjeta. Farizeji pak nisu gledali unutrašnjost čovjeka, važna im je bila izvanjska strana vjere, da formalno budu sve u redu i da im nitko ne može ništa predbaciti. Upravo zbog oholosti nisu mogli ignorirati Isusov proročki čin.

Očito uvrijeđeni, pitaju Isusa kakvim pravom to čini. Farizeji pitaju Isusa što im želi reći tim proročkim činom, a ne razmišljaju da možda oni čine nešto krivo. Brane se napadajući, jer ne žele i ne prihvaćaju nikakvu kritiku. Isus odgovara na njihovo pitanje, a čini to svjesno i planski, možemo reći: pobjeđuje farizeje njihovim oružjem. U biti postavlja im pitanje znajući da neće moći na nj odgovoriti zbog vlastite krivnje i zbog toga što nisu povjerovali Ivanu Krstitelju i čuli njegov poziv na obraćenje.

Iz ovoga nam se nadaje poruka da kao prvo moramo izbjegavati farizejsko glumatanje i vjerski i religijski formalizam te biti otvoreni na znakove koje nam Gospodin šalje, a kao drugo: moramo naučiti pokazati inteligenciju i snalažljivost u situacijama u kojima navješćujemo Krista i branimo njegov nauk.

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr