PROSLAVLJENA 125. OBLJETNICA DJELOVANJA KLANJATELJICA U BIHAĆU

U subotu, 8. lipnja 2019., u Bihaću se okupilo 40 sestara Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb, zajedno s regionalnom poglavaricom sestrom Ana Marijom Antolović, kako bi proslavile 125. obljetnicu života i djelovanja svoje redovničke zajednice u tom gradu. Među brojnim sestrama, bile su nazočne one koje su tijekom proteklih desetljeća živjele i djelovale u Bihaću.

Sestrama su se u proslavi pridružili brojni uzvanici i gosti te vjernici župe sv. Antuna Padovanskog – Bihać, zajedno sa župnikom fra Bonom Tomićem i župnim vikarom fra Marijo Plavčićem. Svečanu Euharistiju u župnoj crkvi predvodio je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, uz suslavlje još nekoliko svećenika koji su pristigli s raznih strana. Liturgijsko slavlje je uzveličao župni zbor zajedno sa zborom „Pelikan“, sestara Klanjateljica Krvi Kristove, pod ravnanjem sestre Damjane Kovačević, uz orguljsku pratnju sestre Domagoje Ljubičić.

Na početku misnog slavlja, župnik  fra Bono Tomić, pozdravio je mons. Semrena i sve nazočne, posebno regionalnu poglavaricu sestru Ana Mariju Antolović i sve prisutne sestre Klanjateljice Krvi Kristove. Sestre su utkale svoj život u ovu obljetnicu, naglasio je, a to nam je prilika da zajedno zahvalimo Bogu za 125 godina služenja u Bihaću, da se spomenemo svih živih i preminulih sestara i svećenika iz župe.

Mons. Marko Semren, obratio se na početku sestrama i svima nazočnima, sljedećim riječima: „Drage sestre Klanjateljice Krvi Kristove, dragi prijatelji sestara Klanjateljica, braćo i sestre, ovdje nas je danas okupilo Božje milosrđe, Božja dobrota, Božja ljubav, izražena u obljetnici djelovanja sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Bihaću. Družba sestara Klanjateljica živi i djeluje već 185 godina. Od toga u Bihaću 125 godina (1894.). Vrhunac slavlja Jubileja jest susret s Gospodinom u euharistiji. Susresti Isusa znači susresti njegovu ljubav. Ta nas ljubav preobražava i omogućuje nam da drugima prenosimo snagu koja nam je darovana. Time postajemo Kristonosci, nositelji Kristove radosti, njegova milosrđa.“

U homiliji, biskup Semren objedinjuje poruku Božje riječi i povijest sestara Klanjateljica koje, kako je istaknuo, „nasljeduju Isusa Krista na način svete Marije De Mattias koja se u životu i radu trajno klanjala raspetom i uskrslom Kristu i na taj način sudjelovala u Njegovom djelu otkupljenja“. Govoreći o svrsi današnjeg okupljanja i slavlja, dodaje: „Slaveći 125. obljetnicu svjedočke nazočnosti sestara Klanjateljica u Bihaću, ističemo važnost ovog dana za sve ovdje prisutne i mnoge druge koji su na različite načine povezani s ovom ustanovom. Što nam govori 125 godina sestara u bihaćkom kraju? Govori nam o Božjoj domišljatoj ljubavi, o snazi njegova duha, o nesebičnom darivanju i trajnoj Božjoj providnosti. Sjećamo se velikih Božjih zahvata u ovom narodu po djelovanju sestara Klanjateljica. Čestitamo danas sestrama ovu važnu obljetnicu i ustrajnu ljubav kojom su poticale druge da čine isto za Boga i svoj narod. Na poziv župnika da otvore školu u Bihaću, sestre dolaze 1894. u novoizgrađeni samostan i školu. Osim što rade u školi, organiziraju satove glazbe, stranih jezika i ručnog rada.“

U kontekst života i djelovanja sestara, stavlja poruku čitanja koja govore o svjedočenju Kristovih učenika Ivana i Pavla, te naglašava: „Vidimo ih kako s velikim zanosom govore o kraljevstvu Božjem. Oni govore s ljubavlju i uvjerenjem o moćnoj Božjoj ljubavi i prenose tu ljubav svojim slušateljima i čitateljima. Njihov govor je govor ljubavi i vjere u Isusa Krista uskrsloga i Živoga. Taj govor je nadahnut osobnim susretom s Kristom. A bez osobnog susreta s Isusom Kristom, nema vjere.“

Biskup je pozvao sestre i da promisle o poruci ovog jubileja: „Ovaj Dan poziva vas, drage sestre Klanjateljice da osluhnete što vam Bog govori preko vaše prošlosti, što vam govori u sadašnjosti i na što vas poziva u budućnosti. On vas potiče na povratak izvorima, na temeljitu duhovnu obnovu, kako bi se pripremile za nove izazove u Crkvi i svijetu. Sve nas potiče na zahvalnost Bogu za sva njegova čudesna djela i na zahvalnu molitvu za sve one koji nas vode k Njemu.“

Na završetku misnog slavlja, prije otpjevanog himna zahvale „Te Deum“ (Tebe Boga hvalimo), regionalna poglavarica s. Ana Marija Antolović rekla je da ovo slavlje daje priliku za iskazivanje priznanje svim sestrama što su znale pronaći put do ljudskog srca, prepoznavati potrebe ljudi  i na njih odgovarati. Bišćani su voljeli sestre, a sestre su voljele svoj narod, naglasila je. Zahvalila je biskupu, svim koncelebrantima, župniku i župnom vikaru, predstavnicima vlasti i svima nazočnima, što sa sestrama dijele radost proslave jubileja.

Nakon Euharistijskog slavlja u župnoj crkvi, stanovnici Bihaća, uzvanici i gosti uputili su se na svečanu akademiju u dvoranu Muzeja AVNOJ-a, prostor u zgradi škole koja je do 1945. godine bila u vlasništvu sestara Klanjateljica Krvi Kristove.

S. Ljubica Radovac, koja je vodila kroz program akademije, pozdravila je sve prisutne u dvorani te posebno izrazila dobrodošlicu uvaženim gostima i uzvanicima.

Na početku je uputila pozdrav svećenicima koji su sa sestrama i ostalim nazočnima u župnoj crkvi zahvaljivali Bogu za njegovo vodstvo kroz povijest: fra Bonu Tomića, župnika u Bihaću, te nazočne redovnike rodom iz župe Bihać.

Zatim je pozdravila predstavnike državnih institucija čija moralna podrška i zanimanje je sestre ohrabrilo u organiziranju godišnjice: Ministricu kulture i sporta Federacije BiH gđu Zoru Dujmović, zamjenicu gospodina Dragana Čovića, Predsjednika Hrvatskog narodnog sabora i pokrovitelja jubileja, zatim Gradonačelnika Bihaća gospodina Šuhreta Fazlića, supokrovitelja jubileja, predsjednika Gradskog vijeća grada Bihaća gospodina Davora Župa, premijera Vlade Unsko-sanskog kantona gospodina Mustafu Ružnića, predsjednika Skupštine USK (Unsko-sanskog kantona) gospodina Agana Bunića, direktora Gradske galerije gospodina Adnana Dupanovića te gospodina AlmiraAmu Kurtovića, zauzetog u tehničkoj pripremi izložbe.

Uz izraze zahvalnosti slijedio je pozdrav sponzorima: Meggle Mljekara Bihać koju predstavlja direktor gospodin Kemal Hrnjić, Adriatic osiguranje Bihać kojeg predstavlja gospodin Davor Martinović.

Pozdrav je upućen i vrijednim suradnicima u organizaciji jubileja: gospodinu Franji Juriću i fra Mariju Plavčiću, župnom vikaru u Bihaću.

Na kraju, srdačan pozdrav upućen je svima prisutnima koji danas dijele radost sjećanja na bogatu povijest redovničke zajednice Klanjateljica Krvi Kristove u Bihaću.

Zajednici sestara Klanjateljica Krvi Kristove i svima nazočnima potom su se prigodnim riječima obratili gđa Zora Dujmović, Ministrica kulture i sporta Federacije BiH i predstavnica pokrovitelja proslave jubileja, te gospodin Šuhret Fazlić, Gradonačelnik Bihaća i supokrovitelj.

Prije samog početka programa, pozdravnu riječ nazočnima uputila je poglavarica zajednice sestara u Bihaću s. Blanka Šturm: „Jubilej je više od sjećanja na minulih 125 godina. Proslava za nas sestre uključuje emotivnu povezanost s tolikim sestrama koje su gradile povijest, stvarale stil, prenosile vrijednosti koje mi danas baštinimo, čuvamo i promičemo u kontekstu našega vremena i mogućnosti. Jubilej je prilika da se nađemo zajedno i da više upoznate našu zajednicu Klanjateljica Krvi Kristove kako bismo se u svojoj različitosti prepoznali kao zajednički graditelji boljega svijeta. Multikulturalnost i međureligijski dijalog je ozračje u kojem su sestre doprinosile suživotu kroz cijelu svoju povijest. Hvala vam što svojom prisutnošću i sudjelovanjem u ovom programu upravo to svjedočite danas. Izražavam dobrodošlicu svima. U programu će biti obnova uspomena, sjećanja, konkretni pokazatelji otvorenosti i zajedništva. Zahvaljujem za suradnju svima, kako u pripremi proslave jubileja tako i za sudjelovanje u ovom programu.“

U programu su nastupili: zbor sestara Klanjateljica Krvi Kristove „Pelikan“, učenici Muzičke škole Bihać koji su izveli skladbe na klaviru i harmonici, dječji zbor Katoličkog školskog centra Ivan Pavao II., aktivna plesačica u Sportsko-plesnom centru „Virus“ Bihać izvela je ples; zbor učenika Umjetničke škole „Nusret Keskin – Braco“ – Bihać, izveo je tri višeglasne skladbe.

U prezentaciji koju su pripremile s. Cecilija Milković i s. Sunčica Kunić, uz sliku i riječ predstavljena su neka područja života i djelovanja sestara. Više dokumenata i drugih zanimljivih podataka iz povijesti sabrano je u knjižici tiskanoj prigodom ovog jubileja koja nosi naslov „ASC u Bihaću – 125 godina djelovanja“, a napisao ju je dr. sc. Franjo Jurić, prof. povijesti.

Prethodnog dana, 7. lipnja, u Gradskoj galeriji otvorena je izložba fotografija iz 125-godišnje povijesti djelovanja Klanjateljica Krvi Kristove, koja će biti otvorena slijedećih 7 dana. Posjetitelje izložbe pozdravila je s. Cecilija Milković zahvalivši svim zaslužnima za njezino ostvarenje. Prisutnima se obratio dr. sc. Franjo Jurić, koji je uz kratki presjek povijesti Klanjateljica predstavio izložene panoe s fotografijama. Riječi pozdrava i značenja Klanjateljica za grad Bihać izrekao je gospodin Davor Župa, predsjedavajući gradskog vijeća. Bio je prisutan i gospodin Damir Omerdić, ministar obrazovanja. Uz riječi pozdrava i čestitki sestrama izložbu je otvorila gđa Zora Dujmović, ministrica kulture Federacije BiH.

Voditeljica programa zahvalila je svim izvođačima za bogatstvo različitih umjetničkih izričaja i za lijep doživljaj zajedništva koje se međusobnim upoznavanjem učvršćuje.

Riječ zahvale uputila je svima regionalna poglavarica Klanjateljica Krvi Kristove s. Ana Marija Antolović, a zatim dodijelila zahvalnice izvođačima programa, pojedincima i institucijama te sponzorima.

Tekst: V.A. & C.M.
(preuzeto sa:
www.klanjateljice.hr)