Priopćenje za javnost: don Ivan Merlini bit će blaženi!

DRUŽBA MISIONARA KRVI KRISTOVE
TALIJANSKA PROVINCIJA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Don Ivan Merlini bit će Blaženi!

Potvrđeno čudo po zagovoru don Ivana Merlinija, CPPS, III. Moderatora Družbe Misionara Krvi Kristove.

Danas, u četvrtak 23. svibnja 2024., Sveti Otac Franjo ovlastio je Dikasterij za kauze svetaca da objave Dekret o čudu koje se pripisuje zagovoru časnog sluge Božjega Ivana Merlinija, svećenika i Misionara Krvi Kristove (Spoleto, 28. kolovoza 1785. – Rim, 12. siječnja 1873.). 

Družba Misionara Krvi Kristove, ujedinjena s Družbom Klanjateljica Krvi Kristove i svim partikularnim crkvama u kojima je Obitelj Krvi Kristove prisutna u Italiji i diljem svijeta; u zajedništvu s Laičkim Pokretom koji se nadahnjuje duhovnošću Krvi Kristove, „zahvaljujemo Bogu“ za primljeni dar, dok s molitvenim srcem dijelimo nadu da bi se uskoro mogla proslaviti beatifikacija časnog sluge Božjega Ivana Merlinija. 

„Sinovskom privrženošću i ushitom” – ističe don Emanuele Lupi, CPPS, generalni moderator Družbe Misionara KrviKristove – „u zajedništvu, izražavamo Svetom Ocu Franji duboku zahvalnost što je sveopću Crkvu obogatio novim Blaženikom, čovjekom mudrosti i razbora, slugom pomirenja i mira, misionarom milosrđa, svjedokom otajstva Predragocjene Krvi Kristove. Don Ivan Merlini je za našu Zajednicu referentna osoba, primjer u kojem možemo pronaći sliku Božju, jer duboko u sebi znamo da su nam potrebni sveci, konkretni primjeri muškaraca i žena koji nas podsjećaju na Božju prisutnost u svijetu i u našem svakodnevnom životu.”

Nicla Spezzati, Klanjateljica Krvi Kristove i postulatorica Kauze, ističe: „Postulatora, koji radi na crkvenom postupku definiranom kao Kauza ili Proces beatifikacije i kanonizacije Sluge Božjega, popularno se zove odvjetnikom Sveca. Odvjetnik mora ‘poznavati Zakon’, ali osim toga mora dobro poznavati osobu koja mu je povjerena, čiji je zastupnik, predstavljajući ga, u našem slučaju, kao identitet pun Evanđelja, sveopćoj Crkvi, vjernom i svetom narodu Božjem, vjernicima i onima koji su daleko. 

Kakav je bio ovaj svećenik i Misionar koji je prošao kroz teške povijesne prilike u crkvenim državama (1785. – 1873.): od Rimske republike do ustanaka Risorgimenta, postnapoleonsko razbojništvo, pad svjetovne vlasti Pape, zauzimanje Rima, ujedinjenje Italije? Ujedinio je u sebi suprotnosti u jednu zadivljujuću sintezu. Čovjek s tisuću talenata: svestran i promišljen, metodičan i umjetnik, točan, precizan, ali uma i srca otvorena prema širokim horizontima. Čovjek od krvi i mesa s tolerantnom i prijateljskom crtom, dosljedan svojim načelima, nefleksibilan u zahtjevnostima – više prema sebi nego prema drugima, popustljiv u razumijevanju drugih više nego sebe. Čovjek jasan, nesklon kompromisima, uronjen u molitvu do točke otuđenja od stvarnosti, ali toliko uvučen u stvarnost da sve pretvori u molitvu. Sposoban činiti velika djela, a također i jednostavno hodati cestom raznoseći svježu vodu od izvora do seljaka iz Ciociarije koji su se u suton vraćali s rada u poljima. Cijenjeni savjetnik pape Pija IX., a ujedno i Misionar među ‘razbojnicima’ rimskog sela kojima je bio milosrdni susjed i mirotvorac. Čovjek strastven u iskazivanju svakodnevne ljudskosti, uvjeren da se svaka slabost i krhkost može preobraziti u susretu s Evanđeljem Kristovim. 

Ivan Merlini počiva u Rimu u crkvi Crociferi, kraj Fontane di Trevi, uz svoga oca i učitelja – sv. Gašpara del Bufala, rimskog svećenika. Sigurna sam da nas ovaj novi Blaženik danas poziva da iz zbrkanih i sivih fragmenata svakodnevice gradimo poredak ljubavi koja rađa.”

Rim, 23. svibnja 2024.