Isusu je stalo do nas…

Sedma vazmena nedjelja

Evanđelje: Iv 17, 20-26

U današnjem Evanđelju slušamo dio iz tzv. Isusove velikosvećeničke molitve. Današnja nas Božja Riječ uči sveobuhvatnije gledati na svijet i ljude oko nas. Isus se sa svojim učenicima nalazi u Dvorani Posljednje večere, ali njegova molitva prodire kroz zidove kuće u kojoj se slavi prva Euharistija. Isusova molitva obuhvaća sve: apostole i one koji će na njihovu riječ povjerovati u Isusa. Učenicu su upoznali Boga i povjerovali mu zahvaljujući Isusu, a sada su poslani da sami naviještaju Božju ljubav drugima. Naviještaj mora biti autentičan, potvrđen djelom, životom.

Istina bez ljubavi ne uvjerava, ljubav bez istine ne formira; ne stvara trajno zajedništvo. Zajedništvo, jedinstvo – da budu jedno kao što smo mi jedno – je temelj opstanka i rasta. Crkva mora govoriti jednim jezikom, jezikom ljubavi. To je jedini put kojim se dolazi do čovjeka i novih sljedbenika, a da se ne
izgubi potpuno i one koji su zbog raznih sablazni i drugih razloga otišli. Ovo nije zadaća samo za svećenike, časne sestre, nego za sve nas! Po krštenju smo pozvani svojim životom svjedočiti za Boga. Ne riječi, nego djela.

Današnjem svijetu je dosta riječi koje – ma kako lijepe bile – ništa novog ne donose, ništa ne mijenjaju. Ponekad se može puno više napraviti pružajući žednom čašu vode, nego mnoštvom „prepametnih“ monologa i dijaloga. Isus govori o svojim učenicima kao o onima koji nisu od ovoga svijeta, kojima je pripravljeno mjesto u vječnom Očevu Kraljevstvu gdje će on sam kraljevati zajedno s njima.

Potrebno je poslušati riječi – da mi, kao oni koji su pošli za Isusom, nismo od ovoga svijeta. Mi smo samo prolaznici i hodočasnici, iako se često, premda vjernici, ponašamo kao da ćemo na svijetu živjeti zauvijek. Sjetimo se da bismo, kako je rekao jedan Svetac, trebali „imati ruke na zemlji, kod posla, ali srce u Nebu, kod Boga“.

Isus je molio za nas još dok je hodao ovom zemljom, ali je i sada kao Vječni i Najuzvišeniji Svećenik posrednik između čovjeka i Boga. Njemu je stalo do spasenja svakog od nas, i više nego nama samima.

Kako izgleda moja molitva? Obuhvaćam li njome cijelu Zajednicu – Crkvu?

Zahvaljujmo Bogu Ocu što imamo takvog Gospodina i Spasitelja, što imamo takvog Predvodnika i Učitelja koji je Veliki i Vječni Svećenik, ali i naš Brat i Prijatelj. Najbolji Prijatelj….

D. M.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr