Isus se čudi njihovoj nevjeri…

Četrnaesta nedjelja kroz godinu B

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mk 6, 1-6

Najteže je biti prorok među svojim poznanicima, rodbinom i prijateljima. Isus je sam to iskusio. Potječe iz Nazareta, tamo ima puno prijatelja, rodbine, ali On – neprepoznati Mesija – dobio je ipak posebno poslanje.

Isus se čudi njihovoj nevjeri jer su njegovi Nazarećani čuli za velika čudesa i znamenja koja je činio, svojim su očima vidjeli i kako neke od njih ozdravlja.

Upravo ta svijest da je „jedan od njih“ ne dopušta im da naprave korak dalje, da prijeđu ovu blokadu čistog razumskog pristupa. To što su Isusa poznavali godinama, od djetinjstva i mladosti, predstavlja im smetnju da u njemu ugledaju „nekoga višeg“, Onoga koga je Bog izabrao, većeg od svih proroka. Učinio je Isus i tu nekoliko čudesa – na svu sreću našli su se neki pojedinci koji su bili u stanju izdići se iznad svoga ograničenog iskustva. No, bila je to samo nekolicina.
Je li moguće toliko se „naviknuti“ na Isusa da čovjek prestane vjerovati u njegovu moć?

Može li Mesija postati toliko „običan“ da čovjek počinje sumnjati u njegova djela?

Može li čisto razumski pristup, traženje samo na osnovu osobnog, našeg vlastitog iskustva dovesti do gubitka vjere?

Situacija opisana u današnjem Evanđelju pokazuje da je to moguće, a vrijedi i za nas danas. Naravno, potrebno je što više upoznavati Isusa i s intelektualne, znanstvene strane; ali potrebno je što više mu se približiti kako bi on postao naš svakodnevni Suputnik. Treba mudro pripaziti da nam Isus ne postane odveć “uobičajen“, netko prema kome ćemo se odnositi površno, s kime ćemo „biti“ samo na intelektualnoj razini…

Isus mora ostati Misterij za nas, svojevrsna tajna koju nećemo nikada dokraja spoznati ni dokučiti. Mora ostati „neobičan Netko“, Netko tko će nas svojim djelima i riječima zadivljivati…

Ako nam naše iskustvo i naš razum budu govorili nešto drugo i ne budu htjeli priznati Isusa za „neobičnog Nekog“ – ne dopustimo svom iskustvu i svom razumu da ograničavaju našu vjeru.

Ne dopustimo rutini da nam uguši vjeru. Naša vjere mora biti stalno otvorena za nešto novo što sa sobom donosi Isusa.

(Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, izdano: Prosinac 2017.)

NARUČITE knjigu:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr