Isus Krist je moj Kralj

Trideset i četvrta nedjelja kroz godinu B

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Iv 18, 33b-37

„Zašto me vlast, svim mastima premazana, smatra nitkovom? Bila ona crvena, bijela za nju sam obično smeće (…). Za svake vlasti osjećam se kao pas!” – pita se glavni lik iz film „Dan nakaza” (Dzień świra). „Pilatova vlast – Kristovo Kraljevstvo”, „Pilat dominira – Istina u Kristu”. Svemu što pripada Caru, zemaljskoj vlasti koja živi od iskorištavanja i terora, jednom će doći kraj i neće donijeti časne nagrade.

A sve što se veže uz hod za Isusom: odbačenost, ogovaranje, ocrnjivanje, klevetanje, pljuvanje, ismjehivanje, križ, pobjeda smrti, poraz… uskrsnuće. Isus podsjeća da njegovo Kraljevstvo nije od ovoga svijeta, u njemu su drugačija pravila od ovih u našem svijetu: nema nepravde, sile ili nasilja i njegove se sluge ne služe oružjem. Isus želi da tijekom današnjeg dana pronađemo trenutak i da zastanemo pred njim: odbačenim, odjevenim u grimiz i s trstikom
u ruci.


Uđi u trenutak sabranosti, poslušaj što ti Krist Kralj govori. „Ne primjenjujte svoja mjerila u mome Kraljevstvu, jer je vaša mjera loša. Ja sam Kralj koji umire na križu među zločincima, Spasitelj koji vas spašava vlastitim porazom.”

(Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, izdano: Prosinac 2017.)

NARUČITE knjigu:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr