Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom!

Dvadeset i druga nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 16, 21-27

Isus stalno u svome Srcu nosi poslanje koje je dobio od Oca – da spasi čovjeka! Učinit će sve da to ostvari. Stalno je u tome, to je njegov život…

Stoga nije nimalo čudno da ovako reagira na Petrove riječi kojima ga ovaj na neki način želi odvratiti od njegove zadaće. Petar, ljudski gledajući, želi dobro, želi spasiti Isusa.

Mi također često želimo „dobro“, a to znači, i čisto ljudski gledajući, da nam je prirođen instinkt za životom koji nas tjera da se branimo – što je zapravo i normalno. No, Isus je došao da nas nauči razmišljati na Božji način, došao je donijeti nam novi mentalitet čiji smisao nije po svaku cijenu sačuvati svoj život. Ovakva logika očituje mentalitet ovoga svijeta: sačuvati svoj život i ako je cijena život drugih ljudi. To je vražja logika. Isus je došao preokrenuti vražju logiku i mentalitet ovoga svijeta: ON polaže svoj život za život svijeta.

Na takvo poslanje poziva apostole i svakoga tko želi ići za njim, svakoga tko vjeruje njegovim riječima: …tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga.

Kao kršćanin možeš li se pohvaliti ovakvim načinom razmišljanja i života o kojem govori Isus?

Koliko često ponavljam: Isuse, uzdam se u Tebe!?

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr