Biti velik pred Bogom

Dvadeset i deveta nedjelja kroz godinu B

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mk 10, 35-45

Želja za veličinom!

Čovjek se u svom životu susreće s različitim željama, a često su to želje za uspjehom i kako postati velik u očima drugih, bolji, bogatiji. Od toga nisu bili slobodni ni apostoli, oni koji su odlučili ići za Isusom.

Isus danas odgovara na pitanje kako postati velik u očima Božjim. Biti velik znači biti sluga, biti prvi znači
biti poslužitelj svima. Vidimo da ovi omjeri i odrednice veličine ne odgovaraju onima današnjeg svijeta. Zahtjeva li ponekad Isus od nas previše?

Pogledaj Isusa – nije li on, koji je bio i čovjek i Bog, bio zahtjevniji prema sebi; je li tražio neke olakšice i isprike da se izvuče od žrtve i služenja za nas? Sin Čovječji nije došao da mu služe, nego da služi i život svoj da za druge. Hoćeš li biti velik pred Bogom, a ne pred ljudima, postani sličan svome učitelju Isusu.

Razvijaj u sebi vrlinu ponizne službe, požrtvovne ljubavi. Samo onaj tko slijedi svoga Gospodina velik je i sretan. Često molimo Isusa za razne stvari, ne razmišljajući prije toga što molimo.

Možda i nama Isus upućuje riječi: Ne znate što ištete. Jesi li molio Isusa za milost da postaneš sličan njemu i slijediš ga u svakodnevnom životu? Ako nisi do sada, napravi to sad i moli za milost poniznosti, službe, požrtvovne ljubavi.

Zapali, Gospodine, u mome srcu želju da nasljedujem tebe. Daj mi Gospodine svoje oči i svoje srce koje ljubi! Želim gledati ovaj svijet tvojim očima, želim voljeti tvojim srcem svakog čovjeka kojega sretnem. Želim sličiti tebi, ne izgovaranjem ispraznih riječi, nego u svome svakodnevnom, konkretnom životu. Živjeti s tobom, u tebi i za tebe.

(Izvor: Živa riječ 2015. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, izdano: Prosinac 2017.)

NARUČITE knjigu:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr