Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ…

Šesta vazmena nedjelja

Evanđelje: Iv 14, 23-29

Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ
pa će i Otac moj ljubiti njega
i k njemu ćemo doći
i kod njega se nastaniti.

Božja Riječ poziva nas da otvorimo svoje srce Ocu i Sinu kako bi se mogli u njemu nastaniti. Upravo zahvaljujući ljubavi možemo tvoriti zajedništvo s Bogom i sjedinjavati se s njim. Zahvaljujući tom zajedništvu, rađaju se dobra djela, plodovi pravednog života i djelovanja. Čovjeku koji ima živ odnos s Isusom, nije potrebno moralizirati. Ona zna da su moralni principi važni i nužni jer postavljaju granice između dobra i zla. Jednako tako važna je i molitva radi potvrđivanja dobrih plodova života u zajedništvu s Bogom. „Ja sam u Božjem Srcu, Bog pak u mojem.“

Suvremeni čovjek često doživljava krajnosti: s jedne strane, načela i slijepo pridržavanje istih, a s druge samovolja pod krinkom slobode. Osobni odnos s Bogom čovjek ne gradi ispunjavanjem samog zakona, moralnim načelima ili vršenjem dužnosti. To nije dovoljno, iako je važno. Istinska veza gradi se ljubavlju prema onome što Bog govori, a iz toga se onda rađa nova ljubav u čovjeku.

Prava ljubav ne zaboravlja ono što joj je najvažnije, koga voli i gdje može vidjeti svog odabranika. Ona vrlo živo pamti najvažnije događaje spasenja. Moja ljubav također treba ovu vrstu sjećanja. Neka stoga moja hvala izražava zahvalnost Bogu zato što je uvijek spreman pohoditi moje srce, kada god ga otvorim za njega.

Molim li se za ljubav prema Bogu?

Kakvim plodovima rađa moje sudjelovanje u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu?

Potvrđuju li moja djela ljubav prema Bogu?

M. S.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr