4. srpanj: KRV KRISTOVA TIJEKOM OBREZANJA

Svakog dana u srpnju razmatramo Cijenu našeg spasenja i njoj se utječemo za potrebe nas i naših bližnjih.

Sva razmatranja su iz knjige: don LUIGI MARIA EPICOCO u suradnji s CPPS, Ci hai redenti con il tuo Sangue. Mese al Preziosissimo Sangue, Tau Editrice, 2019. godine.

Razmatranje

Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva; te ste i vi ispunjeni u njemu, koji je glava svakoga Vrhovništva i Vlasti. U njemu ste i obrezani obrezanjem nerukotvorenim – svukoste tijelo puteno – obrezanjem Kristovim: s njime suukopani u krštenju, u njemu ste i suuskrsli po vjeri u snagu Boga koji ga uskrisi od mrtvih. On i vas, koji bijaste mrtvi zbog prijestupâ i neobrezanosti svoga tijela, i vas on oživi zajedno s njime. Milostivo nam je oprostio sve prijestupe, izbrisao zadužnicu koja propisima bijaše protiv nas, protivila nam se. Nju on ukloni pribivši je na križ. Skinu Vrhovništva i Vlasti, javno to pokaza: u pobjedničkoj ih povorci s njime vodi. (Kol 2, 9-15)

Biti obrezan znači biti na neizbrisiv način obilježen. Na neizbrisiv način nas može obilježiti i patnja. Na neizbrisiv način nas može obilježiti iskvaren odnos s drugima. Sam grijeh nas može na neizbrisiv način obilježiti. Jedna teška obiteljska priča može nas obilježiti na neizbrisiv način. Jedini način da se oslobodimo tih neizbrisivih stvari jest da ih se ukopa: „S njime (Kristom) ste suukopani u krštenju, u njemu ste i suuskrsli po vjeri u snagu Boga koji ga uskrisi od mrtvih. Isus može sve uništiti što je neizbrisivo smrtonosno u nama, a to može učiniti po daru oproštenja koji nam je dan po žrtvi Križa, koja je uništila sve ono što nas je optuživalo. Nju on ukloni pribivši je na križ – piše sv. Pavao – stavljajući nas pred jednu činjenicu koja traži određenu ispovijest vjere: Vjeruješ li da je Krist ovo učinio? Vjeruješ li da je njegov Križ uništio smrt koji te je vukao prema dolje te da ti je ponovno darovao život?

Euharistija i duhovnost predragocjene Krvi sadržavaju jedan negativni aspekt kojeg želimo izbjeći i jedan pozitivan aspekt kojeg želimo prihvatiti, bez da zagrlimo umiranje, smrt. No to ne ide tako: jedini put u život ide preko smrti (J. Zimmerman sr. CPPS, Un comandamento nuovo: L’Eucaristia come Amore, Cibo, Bevanda e Servizio, The Wine Cellar, 1995).