28. srpanj: KRV KRISTOVA I PLOD STRPLJIVOSTI

Svakog dana u srpnju razmatramo Cijenu našeg spasenja i njoj se utječemo za potrebe nas i naših bližnjih.

Sva razmatranja su iz knjige: don LUIGI MARIA EPICOCO u suradnji s CPPS, Ci hai redenti con il tuo Sangue. Mese al Preziosissimo Sangue, Tau Editrice, 2019. godine.

Razmatranje

Pa budući da djeca imaju zajedničku krv i meso, i sam on tako postade u tome sudionikom da smrću obeskrijepi onoga koji imaše moć smrti, to jest đavla, pa oslobodi one koji – od straha pred smrću – kroza sav život bijahu podložni ropstvu. Ta ne zauzima se dašto za anđele, nego se zauzima za potomstvo Abrahamovo. Stoga je trebalo da u svemu postane braći sličan, da milosrdan bude i ovjerovljen Veliki svećenik u odnosu prema Bogu kako bi okajavao grijehe naroda. Doista, u čemu je iskušan trpio, može iskušavanima pomoći. (Heb 2, 14-18)

Jedna od najljepših karakteristika ljubavi je strpljivost. Koji ljubi zna dati vrijeme za ljubljenoga, zna poštovati njegovo vrijeme, zna se nadati u darovanom vremenu. Tako nas je Isus ljubio. On se nije žurio da nas vidi promijenjenima ili obraćenima. Znao je biti suputnik svakomu i znao je iskoristiti prikladno vrijeme. Njegova strpljivost je proistekla iz iskustva: Doista, u čemu je iskušan trpio, može iskušavanima pomoći. Svaki dan koji nam je darovan je ispit strpljivosti koju Bog ima s nama. Ako si to osvijestimo možemo s psalmistom reći: Nauči nas dane naše brojiti, da steknemo mudro srce. (Ps 90, 12) Stoga što smo iskusili strpljivost Kristove ljubavi, možemo zauzvrat ljubiti u strpljivosti.

Krv Isusova nas poziva na svjedočanstvo Njegove prisutnosti, da budemo živa arka marginaliziranima i ugnjetavanima kojih je ljubav Božja svjesna. Nikada nisu sami jer je Bog uz njih. Naš hodočasnički Bog žudi biti s patnicima, s odbačenima na rubovima društva i s onima čiji su životi ugroženi. Njima pokazuje Svoju ljubav i brižnost po našoj misionarskoj prisutnosti. Budimo s ljudima pokazujući im kako njihovo hodočašće nije lutanje bez cilja već put mnogih koji su njime prošli. Budimo im znak. Dionici smo Novoga Saveza, zapečaćenog Jaganjčevom Krvlju. (B. Fischer, CPPS)

Možda vas zanima…

loading...