3. srpanj: KRVI KRISTOVA, RIJEKO MILOSRĐA

Svakog dana u srpnju razmatramo Cijenu našeg spasenja i njoj se utječemo za potrebe nas i naših bližnjih.

Sva razmatranja su iz knjige: don LUIGI MARIA EPICOCO u suradnji s CPPS, Ci hai redenti con il tuo Sangue. Mese al Preziosissimo Sangue, Tau Editrice, 2019. godine.

Razmatranje

Sada pak, u Kristu Isusu, vi koji nekoć bijaste daleko, dođoste blizu – po Krvi Kristovoj. Doista, on je mir naš, on koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu. Zakon zàpovijedi s propisima obeskrijepi da u sebi, uspostavljajući mir, od dvojice sazda jednoga novog čovjeka te obojicu u jednome Tijelu izmiri s Bogom po križu, ubivši u sebi neprijateljstvo. I dođe te navijesti mir vama daleko i mir onima blizu, jer po njemu jedni i drugi u jednome Duhu imamo pristup Ocu. Tako dakle više niste tuđinci ni pridošlice, nego sugrađani ste svetih i ukućani Božji nazidani na temelju apostolâ i prorokâ, a zaglavni je kamen sam Krist Isus (Ef 2, 13-20).

U nama se događa jedna velika bitka, stalna borba koja nas neprestano prati. U nama je duboko neprijateljstvo između onoga što želimo, što razumijemo i što smo sposobni činiti i htjeti. Ova borba hrani se našim osjećajima krivnje, raznim ranama i našim dužnostima koji se pokazuju kao bolesna navezanost na određene planove/sheme. Kristova Krv je omogućila mir.

Doista – piše sv. Pavao – on je mir naš, on koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu. Zakon zàpovijedi s propisima obeskrijepi da u sebi, uspostavljajući mir, od dvojice sazda jednoga novog čovjeka. Postajemo svjesni ovog pomirenja kada prestajemo živjeti poput zarobljenika osjećaja krivnje i naših dužnosti, živeći zapravo „radi ljubavi” nekoga, tko je na kraju krajeva uvijek On sakriven u vlastitome sinu, u nekom prijatelju, u mome supružniku, u mome bratu. Živjeti radi ljubavi a ne više radi dužnosti – to je pravi mir.

Ne sumnjajmo u njegovu milu pomoć u svakom trenutku našega života (Iz pisama sv. Gašpara del Bufala).