18. srpanj: KRV KRISTOVA I ZNANOST

Svakog dana u srpnju razmatramo Cijenu našeg spasenja i njoj se utječemo za potrebe nas i naših bližnjih.

Sva razmatranja su iz knjige: don LUIGI MARIA EPICOCO u suradnji s CPPS, Ci hai redenti con il tuo Sangue. Mese al Preziosissimo Sangue, Tau Editrice, 2019. godine.

Razmatranje

Kao razumnima velim: sudite sami što govorim. Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; ta svi smo dionici jednoga kruha. Gledajte Izraela po tijelu! Koji blaguju žrtve nisu li zajedničari žrtvenika? Što dakle hoću reći? Idolska žrtva da je nešto? Ili idol da je nešto? Naprotiv, da pogani vrazima žrtvuju, ne Bogu. A neću da budete zajedničari vražji. Ne možete piti čašu Gospodnju i čašu vražju. Ne možete biti sudionici stola Gospodnjega i stola vražjega. Ili da izazivamo ljubomor Gospodnji? Zar smo jači od njega? (1 Kor 10, 15-22)

Znanost koja nam je u Krvi Kristovoj darovana uči nas razumijevati stvari u njihovoj istinskoj dubini. Istovremeno nam pomaže razumjeti povezanost između njih i Boga. Ovaj dar ne dolazi jednostavno po našim istraživanjima, nego je plod susreta s darovanim Kristovim otkupljenjem koje nam, uz dar spasenja, otkriva istinu o nama samima, stvorenjima, okolnostima. Možemo tako reći: što više uranjamo u Krv Njegove ljubavi, to više ulazimo u odnos sa samom Istinom. Biti spašeni, također znači, poznavati onu Istinu koja nas čini slobodnima.

Moć Božanske Krvi je stvarna jer je prolivena iz ljubavi. Istinsko je blago mudrosti i spoznaje jer nam osvjetljava onaj stvarni odnos Boga i čovječanstva: tko god je opran Isusovom Krvlju zaista je posvećen, opravdan, prosvijetljen. (A. Loipfinger, CPPS)