10. srpanj: KRV KRISTOVA KOD PROBADANJA BOKA

Svakog dana u srpnju razmatramo Cijenu našeg spasenja i njoj se utječemo za potrebe nas i naših bližnjih.

Sva razmatranja su iz knjige: don LUIGI MARIA EPICOCO u suradnji s CPPS, Ci hai redenti con il tuo Sangue. Mese al Preziosissimo Sangue, Tau Editrice, 2019. godine.

Razmatranje

Nakon toga, kako je Isus znao da je sve dovršeno, da bi se ispunilo Pismo, reče: „Žedan sam.” A ondje je stajala posuda puna octa. I natakoše na izopovu trsku spužvu natopljenu octom pa je primakoše njegovim ustima. Čim Isus uze ocat, reče: „Dovršeno je!” I prignuvši glavu, preda duh.

Kako bijaše Priprava, da ne bi tijela ostala na križu subotom, jer velik je dan bio one subote, Židovi zamoliše Pilata da se raspetima prebiju golijeni i da se skinu. Dođoše dakle vojnici i prebiše golijeni prvomu i drugomu koji su s Isusom bili raspeti. Kada dođoše do Isusa i vidješe da je već umro, ne prebiše mu golijeni, nego mu jedan od vojnika kopljem probode bok i odmah poteče krv i voda.

Onaj koji je vidio svjedoči i istinito je svjedočanstvo njegovo. On zna da govori istinu da i vi vjerujete jer se to dogodilo da se ispuni Pismo: Nijedna mu se kost neće slomiti. I drugo opet Pismo veli: Gledat će onoga koga su proboli. (Iv 19, 28-37)

Paradoksalno je kako Isusova žeđ ugašena spužvom namočenom u ocat kao odgovor ima jedan krvav čin na Tijelu Isusovu koje već iscrpljeno visi na križu: Kada dođoše do Isusa i vidješe da je već umro, ne prebiše mu golijeni, nego mu jedan od vojnika kopljem probode bok i odmah poteče krv i voda. Onaj koji je zatražio piti, postaje izvor novoga pića: to je Voda i Krv sakramenata koji taže onu beskrajnu žeđ koja je u srcu svakoga čovjeka. Isus je žedan naše ljubavi, ali pred octom naših iskušavanja možemo mu ne utažiti žeđ. Ter razočaran, čak i „beživotan“, nastavlja darivati nešto, nastavlja samoga Sebe prikazati (darivati) kao jedini najveći i pravi odgovor na taj silni vapaj Ljubavi. Kao da nam želi reći: Ti, koji mi nisi dao svoju ljubav, dođi k Meni jer te svejedno želim voljeti. Ti, koji mi nisi utažio žeđ, ugasi svoju žeđ na Mome boku probodenom tvojom sulicom. Ljubav koja nije ljubljena, ne prestaje ljubiti.

Promatrati otvoreni Bok: lađa spasa, peć ljubavi, središte utjehe. Izišla je Krv i Voda, a zajedno s njima i nježnost Isusa Krista. (Iz Pisama sv. Gašpara del Bufala)