Svetkovina Krvi Kristove i relikvije Predragocjene Krvi, 1. srpnja 2024. – osvrt

Proslavili smo svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove, 1. srpnja, u Centru pomirenja. Svećano misno slavlje predslavio je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša. Svečano je u crkvu unesena relikvija Predragocjene Krvi Kristove, o kojoj možete saznati više informacija na ovoj poveznici.

Uz Misionare Krvi Kristove iz Hrvatske delegature i Poljske provincije, na misnom slavlju koncelebrirali su i provincijali, svećenici Dugoselskog dekanata te ostali svećenici.

Uvodni govor na početku misnog slavlja imao je p. Ilija Grgić, cpps, provincijalni delegat Poljske provincije i upravitelj Hrvatske delegature, ovim riječima: Oče nadbiskupe, dobrodošli u svoje i među svoje. Dobrodošli u Centar pomirenja misionara Krvi Kristove. Dok Vas pozdravljam zahvaljujem što ste unijeli u ovaj Centar pomirenja relikvije Krvi Kristove. Te relikvije nisu nikakav dodatak ovaj crkvi, ali njihova je zadaća da nas još više potaknu na uočavanje Kristove žrtve prema čovjeku – dodavši: Nema boljega i jačega znaka od Isusove Krvi.

Na početku homilije nadbiskup Kutleša kazao je kako smo se okupili u ovom Centru pomirenja, koji pripada Hrvatskoj delegaturi Družbe misionara Krvi Kristove. Članovi Družbe misionara nadahnuće crpe u posebnom čašćenju Predragocjene Krvi Kristove. Današnji dan je za njih svetkovina, a nama velika radost jer smo dionici ove svečane hvale.

Govoreći o teološkom značenju Kristove krvne žrtve, u svojoj homiliji, nadbiskup Kutleša uspoređujući starozavjetne i novozavjetne žrtve rekao je da su starozavjetne žrtve bile samo sjena onoga što će doći. One su prethodile savršenoj Kristovoj žrtvi koja će jednom zauvijek biti prinesena za grijehe cijeloga svijeta te da u Novom zavjetu Isus Krist postaje ta savršena žrtva. Njegova krv nije samo krv nevine osobe, već krv Božjeg Sina. Nastavljajući o Kristovoj krvi kao cijeni našega otkupljenja, nadbiskup Kutleša naveo je kako je ona jedinstvena žrtva, sveta žrtva i spasonosna žrtva, naglasivši kako Krv Kristova nas poziva na vjeru koja se očituje kroz sakramente. Po krštenju ulazimo u otajstvo Kristove smrti i uskrsnuća, a u euharistiji primamo samu Kristovu krv koja nas neprestano čisti i posvećuje.

Govoreći o Kristovoj krvi kao temelju zajedništva otkupljenih, nadbiskup Kutleša rekao je da smo Kristovom krvlju postali dio Božje obitelji, nasljednici Božjih obećanja i primatelji njegove milosti, a ističući čašćenje relikvija rekao je kako su relikvije koje se danas svečano stavljaju na čašćenje živi podsjetnik na Kristovu žrtvu koja je temelj našeg spasenja. Pomoć su da u duhu oživimo i kušamo svetost događaja na Golgoti, trenutka kada je Isus, Sin Božji, dao svoj život za spasenje svijeta.

Zaključujućio je homiliju riječima: Pred ovim relikvijama uvijek se pitajmo kako naša vjera utječe na naše osobne odluke, ponašanje i način na koji živimo. Kao otkupljeni Božji narod, pozvani smo živjeti na način koji odražava Kristovu žrtvu i ljubav. Trebamo se zapitati: Kako možemo biti svjetlo u svijetu? Kako možemo pokazati Kristovu ljubav prema bližnjima? Isus nas poziva da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta. Odgovaramo li na taj poziv? Kada svjedočimo o Kristovoj krvi, mi pokazujemo svijetu snagu Božje ljubavi i otkupljenja. Možemo je svjedočiti duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa, praštanjem i pomirenjem, životom u pravednosti i poštenju.

Na završetku euharistijskog slavlja p. Ilija Grgić, CPPS zahvalio je i darovao nadbiskupu Kutleši sliku Gašpara del Bufala, riječima: Zahvaljujem za Vašu nazočnost, za ovo što ste učinili, za Vašu molitvu i ovu euharistijsku žrtvu koju ste prinijeli.

Misno slavlje i euharistijsko klanjanje prije misnog slavlja molitvom i pjesmom animirali su članovi Zajednice Krvi Kristove, koji svakog 21. u mjesecu i svake nedjelje daju svoj doprinus našim slavljima.

Relikvija Krvi Kristove bit će izložena na čašćenje do kraja srpnja u Centru pomirenja (Prozorje kod Dugog Sela).

Fotografije: “Beyond Photo”, Petar Rimac