Sv. Ivan Pavao II. o Krvi Kristovoj

Predraga braćo i sestre!

Danas započinje mjesec srpanj, kojeg tradicija posvećuje promatranju Predragocjene Kristove Krvi, nedokučive tajne ljubavi i milosrđa.

U današnjoj liturgiji apostol Pavao tvrdi u poslanici Galaćanima da nas je Krist oslobodio kako bismo bili slobodni (Gal 5, 1). Ova sloboda ima veliku cijenu: život, krv Spasitelja. Da! Krv Kristova je cijena koju je Bog platio kako bi oslobodio čovječanstvo od ropstva grijeha i smrti.

Krv Kristova je nesumnjivi dokaz ljubavi Oca nebeskoga prema svakom čovjeku, nitko nije isključen.

Sve je ovo dobro naglasio bl. Ivan XXIII, štovatelj Krvi Kristove od samog djetinjstva, kad je u svojoj obitelji slušao kako se mole litanije Krvi Kristove. Kad je bio izabran za Papu, napisao je Apostolsko pismo koje potiče ovu pobožnost “Inde a primis”, 30. lipnja 1959.), pozivajući vjernike da meditiraju beskrajnu vrijednost ove Krvi, od koje” jedna jedina kap može spasiti cijeli svijet od svake krivnje” (himan “Adoro Te devote”).

Neka meditacija Gospodinove žrtve, čin nade i mira za svijet, bude ohrabrenje i poticaj da se gradi mir također i tamo gdje se čini da se on ne može postići. Danas moje misli idu posebno u Sri Lanka, gdje se, povodom svetkovine Gospe u Madhu, okuplja katolička zajednica na molitvu u ovom poznatom svetištu, vapijući za dar mira. Zaražene strane u ovom tragičnom etničkom konfliktu, koji već dvadeset godina sija nasilje i strašne zločine u ovom dragom narodu, trebaju naći put dijaloga i pomirenja. Razgovor je jedini put koji može uspješno uočiti teška pitanja koja su uzrok sadašnjeg sukoba.

Marija, Majka onoga koji je svojom krvlju spasio svijet, neka blagoslovi napore svih onih, koji u Sri Lanka i drugdje promiču ozračje smirenja, što je neophodno za stvaranje sporazuma i mira.

Nakon toga je Sv. Otac zajedno s prisutnim hodočasnicima
molio Anđeo Gospodnji te pozdravio prisutne skupine.

(1. srpnja 2001., riječ sv. Oca na trgu sv. Petra
povodom molitve “Anđeo Gospodnji”)