Pismo mladim kandidatima Družbe Predragocjene Krvi – p. Enrica Rizzolia

Pozdrav i milost Božja s vama

    Donosim nekoliko crtica o životu i krepostima naše subraće u istom pozivu, koje sam sakupio iz onoga pisanoga ili onoga u čemu sam bio svjedok, i njih vam nudim kao primjere. Atenjani su, kaže Plutarh, bojali glavna vrata trga s portretima i djelima ljudi koje je država častila, kako bi ih mladi mogli promatrati (razmišljati o njima) i njima se nadahnjivati.

   Drugi religiozni instituti imaju mnoštvo svezaka o životima i svetim djelima njihovih članova; a mi koji smo skoro najmlađi od svih, možemo nešto vrlo malo prikazati. Ali ipak, za ovih više od pedeset godina, koliko postoji naša Družba, imali smo i još nekoliko njih uz našeg Časnog utemeljitelja Gašpara del Bufalo, koji su ga častili, oponašajući njegove vrijedne kreposti, primjer revnosti radi rasta slave Božje i spasenja duša. Nakon što je Sveta Stolica potvrdila naš Institut i Pravila kako bi mogla biti korištena i tako vodila prema savršenstvu, ove osobe velikih zasluga sigurni su primjeri koji pokazuju da je Družba djelo Božje i potpomognuta nebeskim blagoslovima.

   Oni nisu daleko razglašavani, nemaju takve nadnaravne darove koji se prepričavaju, nego su slični mnogim tadašnjim služiteljima božanske Riječi, s malenim djelima, ali koji su dovoljni ne samo radi opravdanja, nego i radi davanja časti Bogu. Kaže sv. Jeronim: Ne zove se samo prolijevanje krvi radi vjere mučeništvom, nego i ustrajno besprijekorno opsluživanje božanskih propisa te život potpuno u skladu s duhom poziva svakoga od nas – ima pravo biti smatrano kao takvo.

   Studirajte, ljubljeni sinovi, ove stranice, ove osobe. Razmišljajte o onome što ste naučili da budete slični našem utemeljitelju kanoniku Gašparu del Bufalu i po njemu Vrhovnom uzoru i učitelju – našem Gospodinu Isusu Kristu. Ove stranice neka vam služe da se formirate u prave misionare i u onome na što vas Bog poziva. Ako ste u ovom vremenu korupcije i blata naučili kako se ide putem propasti, ne bojte se, nego se uvijek usmjeravajte prema visini! Ne brinite se zbog svojih slabosti, jer kada Bog nadahnjuje plemenitim namjerama, ima raspoređene i pripremljene potrebne milosti kako bi to mogli i izvršiti.

   Odgovarajte hrabro! Kada brod dođe do obale, kada sunce zađe, kada je naša karijera pri završetku, s kakvom ćemo utjehom gledati na prošlost i ne ćemo se vidjeti nedostojnima imena kojeg nam je Gospodin dao! Kojeg li olakšanja da se možemo s vjerom nadati, ne kao oni svjetovni s ispraznim natpisom, nego zbog toga što će naše ime biti upisano u Knjizi života, što će biti na popisu izabranih!

   Bog vas blagoslovio!

   Rim, S. Maria in Trivio, siječanj 1880. godine

p. Enrico Rizzoli, misionar, IV. Generalni moderator