Papa Ivan XXIII. o Predragocjenoj Krvi Kristovoj

O povezanosti svetog Ivana XXIII. i Predragocjene Krvi Kristove progovara biskup Erwin Kräutler CPPS, prelature Xingu (Brazil).

U nastavku pročitajte njegovo pismo.

Govor kod kanonizacije pape Ivana XXIII. ispunja me dubokom radošću zbog mnogo razloga:

1. Bio je prvi papa koji je u jednoj radio emisiji (11. rujna 1962.) govorio o “Crkvi siromašnih” i to četiri tjedna prije otvaranja Drugog vatikanskog koncila.

2. S pravom su ga prozvali “Dobri papa”. Bio je jednostavan i skroman, isijavao je ljubaznšću, prijateljstvom i bratoljubljem. Mnogi događaji koji se o njemu prepričavaju pokazuju koliko je bio čovječan (human) papa.

3. Na završnom liturgijskom slavlju rimske Sinode, 31. siječnja 1960. u bazilici sv. Petra, papa Ivan XXIII. u svom je govoru našega Utemeljitelja, sv. Gašpara del Bufala, nazvao “najistaknutijom poznatom osobom rimskoga klera, istinskim i pravim apostolom Predragocjene Krvi Isusove u cijelome svijetu.” Posjetio je 4. siječnja 1963. našu crkvu Santa Maria in Trivio. Svi se sjećamo te poznate slike: s oltara, ispod kojeg leže kosti sv. Gašpara, dao je apostolski blagoslov.

4. Bio je veliki štovatelj Predragocjene Krvi. Možemo ga nazvati “Papa Predragocjene Krvi”. U svom apostolskom pismu “Inde a primis” (30. lipnja 1960.), uoči blagdana Predragocjene Krvi, dokazuje svoju duboku ljubav prema Dragocjenoj Krvi: “To štovanje dano mi je u krilu obitelji, u kojem sam proživio svoje djetinjstvo. Još uvijek se s dubokim osjećajima sjećam litanija Krvi Kristove, koje su svaki dan u srpnju molili moji roditelji.”

Sada s povjerenjem našega dragog papu Ivana XXIII. nazivamo svecem, koji unutar Družbe zaslužuje posebno slavlje u liturgiji časova te vlastitu misu u našem kalendaru.

Altamira, Brazil, 27. travnja 2014.
Nedjelja božanskog milosrđa
Dan kanonizacije pape Ivana XXIII.
Erwin Kr
äutler CPPS