Na koji način molim?

Dvadeseta nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 15, 21-28

Isus se ponovno nalazi na području na kojem žive pogani. Tamo ga susreće žena, koja nije pripadnica Izabranog naroda, i moli ga za čudo. Mesijanski nazivi koje upotrebljava: Gospodine i Sine Davidov, govore o njezinoj vjeri u Isusovo spasiteljsko poslanje. Budući da moli Isusa za egzorcizam to znači da vjeruje da je on „Netko Viši” i jači od zloga duha.

Na prvi pogled izgleda kao da je Isus ignorira, ali to je samo Učiteljeva taktika koja je treba potaknuti na još veću vjeru i povjerenje. Riječi koje je netom čula od Gospodina, a u kojima je uspoređuje s psima, mogle su je i
povrijediti i obeshrabriti. No, žena ih prihvaća s poniznošću priznajući prvenstvo Izabranog naroda u kontekstu Mesijinog spasenjskog poslanja i djelovanja.

Njezina vjera, pouzdanje, poniznost, odlučnost nisu nestali ili se pokolebali, nego su se samo učvrstili. Nadalje, molila je s vjerom i poniznošću za čudo oslobođenja svoje kćeri od zloga duha. Isus, na kraju kao da ipak prekida svoju „igru” i taktiziranje; koji su zapravo bili sračunati na njegov zaključak u kojem se divi njezinoj vjeri i koji treba poslužiti za primjer apostolima i svima koji će kasnije čitati ovo Evanđelje. I Isus uslišava molbu ove žene i oslobađa njezinu kćer od zloga duha.

Nedvojbeno je vjera ove žene još neko vrijeme bila na kušnji i provjeri, jer se tek nakon povratka kući mogla uvjeriti da je njezina kći zaista oslobođena. No, Evanđelista je već kroz sam dijalog Isusa i žene htio i uspio pokazati da je njezina vjera čvrsta i postojana.

Ženina poniznost i primjer njezine vjere su zasigurno uzori i nama, ljudima koji vjeruju.

Moliti nam se Gospodinu u poniznosti, s pouzdanjem, ustrajno i postojano, vjerujući čak i onda kada nam se čini da nas Gospodin ne uslišava – da ne klonemo. Jer nam često u molitvama nedostaje: vjere, strpljivosti, poniznosti, ustrajnosti…

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr