Archives March 2022

I danas je moguće dotaknuti Isusa iz Nazareta – br. Ivan Raljušić, cpps

Naš bogoslov i misionar br. Ivan Raljušić dijeli svoja razmišljanja o Božjoj Riječi.

Poslušajte što ima za reći!

Pratite ga na njegovom Youtube-kanalu: Ivan Raljušić

Isuse, djeluj u meni!

Četvrta korizmena nedjelja

Evanđelje: Lk 15, 1-3.11-32

Netko je jednom rekao da je Isus izgovorio tri velike riječi: najmanji, posljednji i izgubljeni. Najmanji će biti najveći (usp. Lk 9, 48), posljednji će biti prvi (Mt 20, 16), a izgubljeni će biti pronađeni ili kako stoji u našem današnjem Evanđelju: nađe se (mlađi sin).

Samo oni koje je sljepoća potpuno obuzela mogu ne zamijetiti izgubljenost koja se neprestano ponavlja u njihovu životu. Koja je često pogubna. Stariji sin se također izgubio: služi ocu da bi zaslužio njegovu ljubav, a imao ju je bezuvjetno, „besplatno“. Izgubljenost u nama samima, u oluji naših emocija, u neredu naših misli, u nemogućnosti kontrole dubina naše duše, u nesigurnosti naših odnosa. Izgubljeni u svojoj
nemoralnosti, grješnosti, zlu ovoga svijeta.

Isus nije došao na svijet da uništi zlo ovoga svijeta, niti da osudi grješnika, već je došao pokazati kako sjesti s grješnikom za stol, s carinikom, s Judom. Kako razgovarati s preljubnicom, kako gledati svakog čovjeka Njegovim očima, pogledom Njegove trpeće ljubavi koja umire da bi ga spasila za vječni život.

Pilat pokazuje mnoštvu izmučenog i isprebijanog Isusa i govori: Evo Čovjeka! (Iv 19, 5), zagledajte se u njega. Na drugom mjestu u Bibliji stoji: I gledat će na onoga koga su proboli. (Zah 12, 10) Ako želiš vidjeti kako izgleda ideal čovječanstva i čovječnosti, pogledaj na toga Čovjeka. Ako želiš vidjeti tko su ljudi u onom svom najgorem izdanju, kada uništavaju jedni druge, pogledaj na toga Čovjeka. Ako želiš vidjeti što je grijeh, pogledaj na toga Čovjeka. Ali iznad svega – ako želiš vidjeti tko je Bog, pogledaj na toga Čovjeka. Preko njega nam je Bog progovorio najviše o sebi – Milosrdnom Ocu. On je najsnažniji govor koji je Bog ikada održao svijetu.

Priroda nas može dovesti do Boga – rekao je francuski pjesnik Paul Claudel – ali ne do Boga koji je razapet. Ma, da nam je i živjeti beskonačno dugo, nikada ne bismo došli do toga da Bog toliko ljubi ovaj svijet. Ona dva poprečna kraka križa su ruke Boga Oca koji grli svijet, snažno grleći svoju djecu dok ona
iskaljuju svoj bijes na Sinu Božjem.

Pa i onda dok ti posežeš za onim najgorim što možeš biti – govori Bog – Ja te ne prestajem ljubiti vječnom ljubavlju. Ljubimo mišlju, riječju i djelima, a to znači svako zlo koje primjećujemo u bližnjem uranjajmo u Božje milosrđe te govorimo o dobru koje je u našoj braći jer: pokazujući dobro, pokazujemo Boga u svakom čovjeku i u svakoj situaciji.

Ljubimo mudro ne zamjenjujući i ne radeći umjesto drugoga, nego pomažući. Svaka zloba, nestrpljivost i zajedljivost prema bližnjima dolazi od zloga duha. Zadaća svakoga od nas je da pomažemo svojoj
braći na putu spasenja, svjedočeći o ljubavi i dobroti kako ne bi pomrli u svojim grijesima.

Svaki čovjek je grješan i istovremeno pozvan na svetost. Zbog toga nam Isus daje različite darove kako bismo si međusobno pomagali u borbi s grijehom koji je u svakome od nas i na putu do Neba. Koje god zlo vidiš ili osjetiš – uroni u Krv Kristovu i njegove presvete rane.

Odluka da susretneš drugog čovjeka, da mu se približiš i pogledaš ga u lice – jest odluka za obraćenje, za stvaranje mjesta u svome srcu za drugoga. Isuse, blaga i ponizna srca, učini srca naša po Srcu svome.

Toliko često dolaziš k mene u liku nekoga komu je potrebna pomoć. Iščupaj me iz moga egocentrizma. Daj da budem čisti rukavac koji povezuje Nebo i zemlje i kroz koji će moći protjecati rijeka Tvoje ljubavi, Tvoja milost prema svakome i onako kako Ti hoćeš bez obzira na to je li on blizu ili daleko od mene, poznajem li ga ili ne.

Isuse, Ti djeluj!

M.P.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr

Duhovna obnova, 1.-3. travnja

Tema: Ljubav se u slabosti objavljuje

Mjesto: Centar Pomirenja, Prozorska 167, Prozorje – Dugo Selo

Datum: 1. – 3. travnja 2022.

Probram pogledajte na plakatu:

Prijave na: 095 1970 434

Donosim li dobre plodove obraćenja?

Treća korizmena nedjelja

Evanđelje: Lk 13, 1-9

Današnje nas Evanđelje podsjeća da se svakoga dana trebamo odvraćati od onoga što je zlo, a okretati se k vršenju Božje volje, k onome što Bog želi od nas. Isus se ne slaže s ondašnjim uvjerenjem da ljude koje zadesi nesreća da je to stoga što su sagriješili, a da su oni koje nesreće zaobilaze bez grijeha.

Isus govori: …ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.

Drugi dio današnjeg Evanđelja, prispodoba o
smokvi, podsjeća nas da je ljudski život vremenski ograničen. U tom ograničenom vremenskom razdoblju od rođenja do smrti svatko od nas treba donositi prave plodove dobra.

Isus ne osuđuje one koji ih ne donose, nego ih poziva na svakodnevno obraćanje i rast u vjeri. Svaki tren, svaki sat, svaki dan života je neponovljiva prilika da činimo dobro. Iskoristimo to. Prođimo ovom zemljom čineći samo Kristovo Dobro – uronjeni u njegovu volju i milost, oslobođeni egoizma. Isus je rekao: …bez mene ne možete učiniti ništa. (Iv 15, 5)

Sve je prožeto Božjom milošću, a ne našom zaslugom. Danas, u svakom trenutku svoga života svim srcem činimo Kristovo Dobro.

Evo nam zadatka.

B. W.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr

Imati Isusa pred očima

Druga korizmena nedjelja

Evanđelje: Lk 9, 28b-36

Danas slušamo o Isusovu preobraženju na gori. U svom hodu prema križu i muci, Isus doživljava svoje preobraženje. Nije slučajno da nam u Korizmi Evanđelje govori o iskustvu preobraženja na gori. Petru i drugim učenicima je bilo potrebno iskustvo Tabora, snaga, „vjetar u leđa“, da bi mogli podnijeti sablazan križa. Često je ono potrebno i nama kako ne bi posustali.

Imamo priliku dobiti „vjetar u leđa“ susrećući se s Bogom u molitvi, sv. Misi, razmatranju Božje Riječi. Isus je do tog preobraženja mnogo puta svojim učenicima pokazao svoju Božansku moć kada je učinio mnoga čudesa, no sada im je pokazao i svoju Božansku prirodu – da je pravi Bog. Evanđelje nam govori i kako je Petra i njegove drugove svladao san.

No ono što je nama važno jest u koje vrijeme ih je svladao san?!? U vrijeme dok je Isus razgovarao s Mojsijem i Ilijom o svojoj muci i smrti koja se doskora ima ispuniti u Jeruzalemu. Dakle, dok se govori o križu, patnji, trpljenju, učenici spavaju; no čim je došla slava, čim mu se lice izmijenilo, a odjeća slavom zablistala, učenici se bude. U ovoj situaciji može se pronaći svatko od nas i vidjeti kako i u nama postoji odbojnost prema patnji. Da ćemo ju radije ignorirati i potiskivati, raditi ono što su upravo učenici radili: prespavati čim veći dio dana kad se susretnemo s patnjom – da bi nas manje boljelo.

No, kad dođe slava, proslava i užitak, nikomu se više ne spava. Isusa čeka muka, trpljenje, a zatim on odlazi u slavu. To je vrlo važno znati, jer to je isto i naš put. Drugog puta nema.

Ne možemo preskočiti trpljenje i otići u slavu s Isusom. Moramo i mi proći svoju Kalvariju da bi kasnije s njime uskrsnuli i bili proslavljeni.

Valja nam uvijek Isusa imati pred očima, napose onda kada dođe vrijeme tjeskobe i progona.

S. H.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr

Ne iskušavaj Gospodina Boga svoga…

Prva korizmena nedjelja

Evanđelje: Lk 4, 1-13

Svake godine na početku Korizme, vraća nam se ovaj tekst o napasti. Sotona pokušava zavesti Isusa koji se pun Duha Svetoga vratio s Jordana i uputio u pustinju.

Ovo Evanđelje odraz je našega života. Postoje oni lijepi, radosni, svečani trenutci koje želimo ovjekovječiti u slikama. Odmah nakon njih dolaze duhovne krize, svađe s bližnjima, pokazivanje odbojnosti – jednom riječju, nešto što bismo htjeli brzo zaboraviti.

Tu onda nastupa onaj trenutak u kojem nam nutarnji glas savjesti naređuje da pronađemo put do ispovjedaonice kako bismo se tamo podvrgli Božjoj terapiji koja čisti i posvećuje.

Oživljeni i ispunjeni Duhom Svetim, vraćamo se s našeg Jordana u pustinju, a to je naš svakodnevni život. No, naša svakodnevica ne mora biti mjesto koje zjapi prazno poput pustinje, gdje se drveće osušilo jer nema vode; općenito jedno tako neprijazno mjesto u kojem nitko ne želi biti, niti u nj navratiti.

Jesmo li u stanju preobraziti tu pustinju u zeleni vrt? Jedno je sigurno: Sotona nikada neće odustati od bacanja kamenja na nas. Vodit će nas na mjesta gdje možemo ponovno pasti i raniti se. Ponovno ćemo se osjećati pokvareno, prljavo, a zajedno s nama i naši najbliži, obitelj, zajednica.

Daj Bože da ova Korizma urodi barem malim plodom promjene našega života.

Za život „u zelenom vrtu“ potrebno je pripremiti se.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr