Znam li se obraćati Isusu usprkos javnom mnijenju?

Trinaesta nedjelja kroz godinu B

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mk 5, 21-43

Ne boj se, samo vjeruj!

Na današnji dan Evanđelje otkriva nemoć čovjeka u obličju bolesti i smrti, kada nedostaje snage. Kakvu je mogućnost djelovanja imao otac djevojčice, budući da je medicina kod njezine bolesti bila nemoćna? Odlučio je pohitati Onomu za kojega je čuo da ima moć ozdravljenja. Možda u tom trenu nije bio čak ni svjestan do kojeg stupnja ozdravlja.

Jair je spoznao da je jedini put spasa za njega i njegovu kćer put povjerljivog obraćanja Bogu, Gospodaru života. Prije nego je došlo do toga, morao je savladati brojne prepreke. Bez obzira na to što je bio nadstojnik sinagoge, vršio značajnu funkciju i podlijegao javnoj ocjeni, donio je – mogli bismo reći iz perspektive tadašnjeg vremena – rizičnu odluku. Opazio je nekog nesvakidašnjeg, Isusa, koji ozdravlja, pozivajući se na ljudsku vjeru.

Obratio mu se za pomoć, iskazujući mu silno povjerenje. S Isusom je čak prošao tešku kušnju kada je saznao od ljudi da mu je kći umrla. Sigurno je trenutno doživio razočaranje, pojavila su se pitanja, sumnje, pretpostavke – da je Isus
brže došao k njegovoj kćeri, bila bi živa. Jair je ostao s Isusom. Osnažen u tom trenutku riječima: Ne boj se, samo vjeruj!, povjerovao mu je do samoga kraja.

Imaju pravo oni koji uspiju povjerovati Isusu ovako kako mu je povjerovao Jair. Vrijedi vrata mojega srca i doma ostaviti otvorena za Isusa.

Ne smijem ih zatvarati sumnjom sličnoj onoj koja je dotaknula ljude, koji su donijeli vijest o smrti Jairove kćeri.

Ne smijem posrnuti u vjeri i nadi vječnoga života! Znam li se obraćati Isusu usprkos javnom mnijenju?

Pozivam li Isusa u svoj dom? Molim li Isusa za ono što mi se čini besmisleno, što je odumrlo u meni?

(Izvor: Živa riječ 2015. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, izdano: Prosinac 2014.)

NARUČITE knjigu:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr