ZKK: Rijeka

   Molitvena zajednica Krvi Kristove u Rijeci osnovana je 23. srpnja 1992. godine, pod vodstvom časne sestre Karoline M., Klanjateljice Krvi Kristove, a uz poticaj i podršku p. Willia Kleina CPPS, iz Švicarske. Svakog četvrtka tridesetak aktivnih članova okupljalo se u kapeli Gospe od zdravlja, u bolnici na Sušaku. Danas pak na ovom području djeluje pet zajednica, s ukupno od oko 150 službenih članova, no aktivnih mnogo manje. Od početka postojanja Zajednice preminulo je jedan broj članova.

   Zajednica Krvi Kristove pri župi sv. Josipa počela se sastajati 2005. godine. Susreti se održavaju utorkom prije sv. mise. Svoje poslanje provode kroz tjednu molitvu sv. krunice za bolesnike, u kapelici riječke bolnice te kroz aktivno sudjelovanje u životu župne zajednice.

   U katedrali sv. Vida pred čudotvornim raspelom, od 2003. godine, članovi svoj susret imaju svakog utorka. Njihov apostolat ogleda se u čitanju, pjevanju, predvođenju večernje molitve sv. krunice te kićenju crkve.

   Molitvena zajednica pri župi sv. Male Terezije, djeluje od 2002. godine. Svoj susret imaju petkom prije večernje sv. mise te i oni aktivno žive život župne zajednice.

   Godine 2003. te 2004. u župi sv. Mateja u Viškovu, održane su pučke misije koje su predvodili Misionari Krvi Kristove: p. Willi Klein, p. Ksawer Kujawa te p. Josip Godlewski. Misijama su prisustvovale i suradnice Misionara koje su nas svojim svjedočanstvima obogatile te nam pomogle pri susretu s Gospodinom i međusobno. Čini se značajnim spomenuti kako se nakon misija u Zajednicu učlanilo petnaest novih članova.

   Danas Zajednica ima svoje redovite susrete petkom nakon večernje sv. Mise. U vrijeme Došašća, Zajednica organizira humanitarnu akciju prodaje nabožnih i drugih predmeta, a prikupljena sredstva prosljeđuje župljanima u potrebi. Zajedno sa Zajednicom iz Splita 2006. i 2009. godine provedene su akcije prodaje ručno izrađenih anđela pri čemu su prikupljena sredstva bila namijenjena obiteljima s više djece u Bosni i Hercegovini. Zajednica djeluje u akciji «Apostol za apostole» prikupljajući novčani prilog za školovanje jednog svećenika na Somalijskim otocima. Molitvom i postom duhovno podupire župljane u potrebi te se upravo kroz taj aspekt promatra značaj prisutnosti Zajednice u župi.

   Molitvena zajednica koja službeno postoji od 9. lipnja 2000., okupljala se u kapelici Gospe od Milosti na Škurinjama, u obiteljskoj kući, a posljednjih godina u Auli Ivana Pavla II., na Trsatu. Njezini molitelji pripadaju raznim župama Rijeke i okolice, i nakon susreta koji se održava ponedjeljkom, prisustvuju sv. misi u crkvi Majke Božje Trsatske. Krv Kristova je u zajednicu dovela osobe, koje je obraćala, ozdravljala i uvodila u sakramentalni život (krštenje, vjenčanje…). Isusova Krv je prepoznavala i potrebe braće – sumolitelja, ali i one braće koji su blizu i daleko (tjelesne potrebe djece u Domu za napuštenu djecu “Izvor”, u Selcu, školovanje četiri djevojčice u Latinskoj Americi…).

   Riječke zajednice bile su blizu Misionarima u izgradnji njihovih kuća u Zagrebu i pokraj Dugog Sela. Župnici župa u kojima djeluju Zajednice uglavnom su otvoreni za suradnju promatrajući Zajednicu kao grupu iskrenih štovatelja najveće Cijene otkupljenja. Zajedništvo članova Zajednica riječkog područja pokazuje se kroz zajedničke mjesečne posjete Domu za psihički bolesne odrasle osobe, sudjelovanjem u okupljanjima svih molitvenih zajednica Rijeke i nadbiskupije. Produbljuje se svakog prvog četvrtka u mjesecu, kada u crkvi Marijinog Uznesenja pod misom bude Pričest pod obje prilike, a potom ga častimo u klanjanju. Približilo je mnogim laicima i svećenicima pobožnost Krvi Kristove, a vjerujemo kako ćemo i nadalje dosljedno živjeti karizmu Presvete Krvi te životom svjedočiti ljubav na djelu.

Animatorica: Margita Perica