VRATITI SE PRVOTONOJ REVNOSTI SVOGA POZIVA

Treća nedjelja kroz godinu

Za što molim? Za čvrstoću i odlučnost u kročenju putem svoga zvanja.

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 4, 12-23

Zamislit ću Isusa koji, iscrpljen nakon četrdeset dana posta u pustinji, prelazi mnogo milja da stigne do svog rodnog grada Nazareta. Tamo Ga je dočekalo bolno iskustvo. Njegovi zemljaci izbacuju Ga iz grada (usp. Lk 4, 26). Kontemplirat ću Isusa, koji prolazi kroz teške trenutke.

Što mi u mom životnom pozivu najteže pada? Čega se najviše bojim?

Isus, unatoč bolnom odbacivanju i svjesnosti da se, baš kao i Ivan, izlaže progonstvu, započinje svoju misiju (rr. 15-16.23).

Kome me Bog šalje? Obazirem li se na osobe u svome služenju? Sjetit ću se onih koje najmanje volim, koje ne prihvaćam. Žarko ću moliti Isusa da mi se pomogne približiti njima i njihovim slabostima.

Prve riječi kojima se Isus obraća ljudima na početku svoje misije glase: “Obratite se”. Da bismo bili u stanju slušati i prihvatiti Isusa, potrebno je obraćenje srca.

Što mogu reći o trenutnim željama moga srca? Kojih od njih se moram odreći kako bih mogao istinski prihvatiti Isusa?

Promatrat ću Isusa dok šeće obalama Galilejskoga mora. Prilazi ribarima koji su obuzeti svojim zanatom i kaže im: “hajdete za mnom” (r. 19). Oni su “odmah ostavili svoje mreže i pošli za Njim”.

Pokušat ću ponovno proživjeti trenutak kada sam se odlučio za svoj životni poziv. Kada i gdje je to bilo? Što sam tada radio?

U završnoj ću molitvi iskreno zamoliti Isusa za odlučno i odvažno prihvaćanje vrjednota svoga poziva i obdržavanje istih. Srcem ću se moliti: “Razbukti u meni nanovo iskonsku i odanu ljubav!”

(Izvor: Živjeti Evanđelje, sv. I., Zagreb, Prosinac 2019.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr