Vježbanje u vrlinama – korištenje talenata

Trideseta i treća nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 25, 14-30

Vrijeme je pred Došašće, vrijeme bdijenja i očekivanja Gospodinovog dolaska. Danas slušamo Evanđelje u kojemu nam Krist svraća pozornost na odgovornost, pouzdanost, poštenje, radišnost, vjernost itd. Ovo Evanđelje nesumnjivo se dobro uklapa u obično liturgijsko razdoblje koje završava i razdoblje bdijenja pred Gospodinov dolazak koje uskoro započinje, budući da upravo govori o mnogim osobinama i određenim ljudskim stavovima koji su nužni da se dobro pripremimo na dolazak Gospodina.

U današnjoj Isusovoj prispodobi slušamo o gospodaru koji je svojim slugama dao svoje talente, dakle vrijednu imovinu koja je trebala biti umnožena njihovim trudom i radom. Gospodar nakon svojega povratka hvali dvojicu od njih, dva puta izgovara iste riječi: Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga. Vidimo, dakle, da sluge nisu bili pohvaljeni za to što su zaradili mnogo novaca, a ni zbog toga što su pokazali vještinu. Pohvalu su dobili zato što su se pokazali dobrim i vjernim slugama, i to u nekoliko stvari.

Što to znači biti dobar i vjeran sluga? Što to znači dobro proživjeti Došašće? Kako se dobro pripremiti na ovo bavljenje našim životom pred Gospodinom?

Upravo ovako: biti odgovoran čovjek, pouzdan, pošten, radišan, ustrajan… Očito ovdje nije riječ o ljudskim stvarima, prizemnim, materijalnim, iako i u tim pitanjima moramo iskazati upravo takve osobine. Ovdje je riječ
o našoj vjeri, našem duhu, našem izbavljenju.

I svatko od nas, neovisno o svom pozivu, zadaći koju je dobio, svojim talenatima i mogućnostima, mora se pokazati takvim dobrim i vjernim slugom, koji neće biti zao, lijen, bojažljiv i nestrpljiv poput trećega sluge…

Tako se, znači, neka svatko od nas marljivo vježba (ne samo u vrijeme Adventa) upravo u ovim odlikama, u ovim vrlinama, kako ne bismo možda iz usta Gospodina čuli ove riječi: A beskorisnoga slugu izbacite van u tamu.
Ondje će biti plač i škrgut zubî.

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr