Vidjeti – povjerovati

DRUGA USKRSNA – NEDJELJA BOŽJEG MILOSRĐA

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Iv 20,19-31

Ova Tomina reakcija i nevjera mogu se činiti pomalo pretjerane: Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati. Previše je u njoj uvjeta i zahtijeva da bi se učinio korak u smjeru vjere.

No Isus se, kao i uvijek, s beskrajnom dobrotom i suosjećanjem, blag i pun razumijevanja, odnosi prema svom Apostolu. Isus nije trebao, nije bio dužan, udovoljiti Tominim hirovima i zahtjevima, ali čini to kako bi na sve moguće načine pomogao Tomi da počne vjerovati, da mu vjera ojača. Pokazuje mu ruke, noge i bok i dopušta da ga dotakne.

Stojeći pred očiglednošću dokaza, znakova i velikog Učiteljeva milosrđa, Toma daje lijepu ispovijest svoje vjere u Isusovo Boštvo: Gospodin moj i Bog moj! Ipak Tomina vjera, premda izražena u ovako predivnoj formuli-izrazu, daleko je od savršenstva i to upravo zbog traženja svih onih dokaza. No Gospodin prihvaća Tominu ispovijest, njegov čin vjere, ali blaženima proglašava one koji ne vidješe, a vjeruju.

Mi se također ponekad poistovjećujemo s Tomom i ponašamo kao on. Možda su njegova nevjera i skeptičnost bili prouzročeni nekom dubokom krizom. Ne znamo. Mi se ponekad isto tako osjećamo razočarani, pogođeni i toliko puta iznevjereni da nam je teško povjerovati da je uskrsli Krist stvarno živ i prisutan među nama. I tada, isto kao i Toma, tražimo mnoštvo dokaza da povjerujemo. Vjera po svojoj „definiciji“ znači prihvatiti i vjerovati u ono što se ne vidi i dopustiti našem umu, srcu i volji da prihvate Božju Riječ i Kristova obećanja oslanjajući se na autoritet samoga Boga. Znamo koliko nam je ponekad teško i koliko nas košta prihvatiti i povjerovati Kristu bezuvjetno.

Samo Uskrsli ima Riječ Života vječnoga i moć da nas obdari tim životom. On je pravi Bog i njemu ništa nije nemoguće.

Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju – reče Isus. Vjera je dar Božji koji nas potpuno mijenja i daje nam potpuno nov pogled na svijet, ljude, život…

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr