Ulje dobrih djela, dobrote i međusobne ljubavi

Trideseta i druga nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 25, 1-13

Budi budan i pripravan!
Isus se koristi situacijom iz života da protumači značenje Božjega kraljevstva. U Isusova vremena svadbe su se događale uglavnom noću, zato su svjetiljke igrale važnu ulogu.

Očito je zaručnik okasnio i sve su djevice zaspale. Ova besjeda može kod nas izazvati prilično mnogo pitanja, na primjer: zašto te nerazumne djevice nisu imale zalihe ulja? A zašto je ovih pet razumnih bilo tako egoistično panisu pomogle onima koje su imale problem?

Pet razumnih djevica predvidjelo je takvu situaciju da zaručnik može okasniti i imale su dovoljno ulja da ga mogu čekati. Lampe, pak, nerazumnih djevica ugasile su se jer nisu imale zalihe ulja.

Kao što primjećujemo, sve su zaspale, ali kada su začule poziv da zaručnik dolazi, zajedno su ustale – samo što su ove razumne zakvačile svoje lampe i bile ponovno spremne pridružiti se svadbenoj gozbi. Međutim, nerazumne više nisu mogle otkloniti svoj nedostatak ulja.

Na ova pitanja možemo pronaći odgovor u širem gledanju na poruku ove prispodobe. Isus nastoji opisati potrebne uvjete da uđemo u Božje kraljevstvo i da zasjednemo s Njim na gozbu.

Tako nitko ne može ući u Božje kraljevstvo hvaleći se vrlinama drugog, koristeći takozvano „ulje“ drugoga. Svatko se mora sam brinuti o njemu, da ga ne ponestane. Lampa je naša vjera koju smo besplatno dobili svojim krštenjem, dok su ulje u toj lampi naša dobra djela.

Isus nas poziva na bdijenje – nije riječ o tome da noću ne spavamo, nego da u svakom trenutku budemo spremni za Njegov dolazak.

Ovdje je riječ o tome da imamo dovoljno ulja dobrih djela, dobrote i međusobne ljubavi. Provjeri koliko još imaš ulja u lampi svoje vjere. Ako je niska razina, popuni ga najbrže što možeš, nemoj čekati taj posljednji trenutak.

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr