UČITI SE PONIZNOSTI OD ISUSA

Druga nedjelja kroz godinu

Za što molim? Za duboku čežnju da slijedim krotkog i poniznog Isusa.

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Iv 1, 29-34

Predočit ću si lik Ivana Krstitelja. Osluškivat ću njegov snažan i “gromki” glas. Promatrat ću njegovo asketsko lice i pogled usredotočen na Isusa. Stat ću među mnoštvo i pažljivo slušati ono što govori (rr. 29-34).

Ivan se u svom nadahnuću ne ustručava nazvati Isusa “Jaganjcem Božjim”. Moglo je je začuditi i šokirati slušatelje. A to znači da je očekivani Mesija sličan pashalnom janjetu koje je vođeno na klanje.

Razmišljat ću o tome da se Isus, koji me po dostojanstvu toliko nadmašuje, i u mome životu želi pojaviti kao sluga i ponizni jaganjac. Mogu li pristati na to? Vjerujem li u vrijednost patnje? Zamolit ću Isusa da do dubina prožme
moj život željom da Ga slijedim onakvoga, kakav mi se objavio.

Zahvaljujući svojoj duhovnoj osjetljivosti Ivan prepoznaje i priznaje Isusa za Mesiju (r. 33). Ivanova duhovna osjetljivost plod je njegovog života u pustinji, u Božjoj blizini. U pustinji je naučio prepoznavati Njegov glas i biti Mu poslušan.

Što mogu reći o razini svoje duhovne osjetljivosti? Jesam li u stanju prepoznavati Isusa u malenima, u najjednostavnijim događajima
dana?

“Ja sam to vidio i svjedočim” (r. 34). U iskustvu vjere ključan je osobni susret s Isusom. Ostat ću u Njegovoj tihoj prisutnosti i ponavljati: “Volim Te, Isuse, krotki Jaganjče!”.

(Izvor: Živjeti evanđelje, sv. I., Zagreb, Prosinac 2019.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr