U našem životu rastu zajedno dobro i zlo…

Šesnaesta nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 13, 24-43

Isus u svom naučavanju koristi različite načine komunikacije, a jedan je prispodoba. To su primjeri iz života zahvaljujući kojima svojim slušateljima približava Kraljevstvo Božje. Slike i primjeri iz običnog života „nagovaraju“, potiču slušatelje da razmisle o sebi, otkriju ono što je loše i promjene navike.

U današnjoj prispodobi čitamo o rataru koje sije dobro sjeme u nadi da će donijeti dobar plod. Ni slutio nije da bi mogao doći zao čovjek, neprijatelj i posijati korov.

U našem životu rastu zajedno dobro i zlo. Zašto je to tako? Često postavljamo puno pitanja, a dobivamo malo odgovora. Gdje ih ipak možemo pronaći i tko nam može pomoći? Bog koji poput sijača iz parabole, sije i govori: budi strpljiv, pričekaj, ne žuri se, izvuci pravilne zaključke i poduzmi ispravne korake!

O kakvom je kukolju riječ? Što to u meni raste i onečišćuje me? Kakvo mi je srce? Što je u njemu, čime se ono bavi? Sve što nije dobrota, ljubav i mir nosi predznak kukolja u meni.

Očisti me Gospodine da na kraju svojih dana budem čista pšenica, a dotle mi daj milost da poput Oca budem strpljiv i milosrdan tražeći tvoju pomoć i snagu za dobro i lijepo u sebi i oko sebe.

Gospodinova odluka – pričekati do žetve – daje slobodu srca. Dopustimo da Gospodin uništava kukolj u nama i učini nas darom za sebe, sestre i braću kojima nas šalje.

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr