Tko sam ja za tebe?

Dvadeset i prva nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 16, 13-20

…što vi kažete, tko sam ja?

Ovo pitanje nije bez razloga stavljeno u samo središte Evanđelja. To je ključno pitanje. Apostol Petar je vidio u Isusu Mesiju (Krista) – dakle pomazanika, izabranika, Sina Božjega. Isus je „Netko Viši” nego na primjer kralj David koji je također bio Božji pomazanik ili prorok Jeremija koji se isto kao i Isus susreo s odbačenošću i patnjom… Petar je priznao da je Izrael upravo Isusa čekao s nadom kroz stoljeća. Moguće je i da su učenici priželjkivali oslobođenje od Rimljana koje je trebao izvršiti – prema očekivanjima puka – Mesija.

Upravo zbog toga Isus ne želi da ga proglase Mesijom, ne želi biti poistovjećen sa zemaljskim vladarom, nego želi osnovati Crkvu, zajednicu vjere, koja je otvorena za sve ljude i sve želi privesti k duhovnoj slobodi – slobodi od grijeha. Prvi kršćani su govorili za Isusa – Krist Gospodin. Uskrslog su Isusa smatrali ne samo Mesijom – Božjim pomazanikom – nego su odmah dodavali riječ „Gospodin“ (heb. Adonai). Riječ Gospodin se odnosila na Boga Svevladara kojega treba častiti i slaviti.

Prvi kršćani su također priznavali prvenstvo Petra Apostola pred drugim apostolima. On je imao posljednju riječ kada je trebalo nešto odlučiti za Zajednicu učenika Uskrsloga. „Svezivanje i odrješivanje“ je židovski izraz
koji se odnosi ne samo na donošenje odluka, nego i na egzorcizam ili ekskomunikaciju.

Isus i danas pita: „Što kažeš, tko sam ja? Tko sam ja za tebe?“

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr