Svetkovina svih svetih – razmatranje

Svetkovina svih svetih

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 5, 1-12a

Blagdan Svih Svetih za nas treba biti dan mira i radosti. Krist, koji je na dan svoga Uznesenja prešao u kraljevstvo nebesko, bio je prvi od mnogih koji su zahvaljujući Njegovoj milosti pošli za Njim.

Mi smo također članovi ove procesije, mi smo Mistično Tijelo Kristovo i baštinici blaga Crkve kao što je zajedništvo svetih, kroz koje je ustanovljena stalna i uzajamna veza ljubavi i dobra, iz koje se napija svaki član zajednice
Crkve.

Koliko su samo darova za nas izmolili sveci svojim posredovanjem! Koliko samo vjernika zajedno s Kristom kroči prema Nebeskoj domovini! Mi ćemo i danas pronaći taj isti put po kojem su i oni išli – taj put koji je ponekad
ravan, a ponekad grbav.

Pripremimo se da pođemo tim putom. To je jedini put, Kristov put. Ne trebamo ekvivalent, nego samo nekoliko uputa koje nam je dao On sam, na gori, gdje je pristupio da nam pokaže kakvo je srce Evanđelja, na čemu počiva životni program svakoga kršćanina – na blagoslovu.

Je li je ono što su učenici čuli na gori bilo ono što su htjeli čuti?

Krist, koji ih je već pridobio za sebe svojim učenjem i znakovima, probudio je u njima nešto poput žudnje za srećom, blaženstvom, mirom, a u konačnici žudnju za samim Bogom.

Oni koji su pošli za Kristom, iskusili su Njegovu ljubav i osjetili žudnju za pronalaženjem Božjega kraljevstva.

Zadržimo se ovdje i zapitajmo se: koliko ja to poznajem Isusa?

Idem li za Njim dovoljno da u meni probudi želju za pronalaženjem Božjega kraljevstva?

Oduševljavaju li me još uvijek Njegove riječi, Njegova djela, Njegova prisutnost?

Kako bih uronio u blagoslov, najprije se moram, slijedeći Krista, popeti na goru. Ne izabire se put koji vodi na vrh ako se ne očekuje sreća dostignuća uspjeha. Zato si možemo samo zamisliti kako je veliko bilo iznenađenje učenika koji su slušali upute kako to uspjeti – to nije u potpunosti odgovaralo njihovim očekivanjima. I to stoga što Božje kraljevstvo nije od ovoga svijeta i da bi ga se našlo, mora ga se pokoriti. Krist je to već učinio i On je taj prvi Blaženik.

Pronađimo, osobito danas, vrijeme za razmatranje blagoslova koji su siguran put u nebo i zamolimo svece, sve svece, da nam pomognu slijediti njihov vlastiti primjer, a to znači žrtvovati svoj život Bogu.

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr