Isuse, ti znaš da te volim…

Treća vazmena nedjelja

Evanđelje: Iv 21, 1-19

U današnjem Evanđelju čitamo jedan vrlo živopisan, dinamičan i sadržajan izvještaj sljedećeg u nizu susreta učenika s uskrslim Gospodinom. Ne čudi nas radost i oduševljenje sv. Petra i drugih učenika. Situaciju bismo mogli usporediti s onom kada saznajemo da je nekog nama bliskog zadesila teška, pogibeljna nesreća. Ne znamo je li ta osoba preživjela, brzo sjedamo u automobil i odlazimo u bolnicu, i
tamo je nalazimo živu i spašenu. Nema sumnje da je radost tada velika, a ogroman teret pada s našeg srca. Doživljavamo radost kao da se taj netko vratio iz smrti u život.

Apostoli su proživljavali nešto slično kad su, nakon traumatičnih događaja Velikog Petka, susretali živog Gospodina. Mora da su osjećali veliku utjehu i olakšanje vidjevši da je Onaj kome su posvetili svoje živote, Onaj uz kojeg su vezali svoje velike i lijepe životne planove koji su Gospodinovom smrću „pali u vodu“, sada uskrsnuo od mrtvih, da stoji među njima živ i stvaran. Zasigurno, takva je perspektiva davala snagu i novu motivaciju u životu Gospodinovih učenika. Stoga Petar na Isusovo pitanje voli li ga, odgovara
entuzijazmom i bez oklijevanja: Da, Gospodine, Ti znaš da te volim.

Isus pita tri puta, a Petar tri puta odgovara potvrdno. Petar ne samo da mora ponovno položiti „ispit” na kojem je pao za vrijeme Isusova uhićenja i suđenja kada ga je tri puta zatajio, već je ovo trostruko potvrđivanje ljubavi prema Isusu trebalo Petru osvijestiti važnost i značaj te ljubavi. Petar mora stati na čelo i voditi Gospodinove učenike, jačati ih, biti im primjer.

Ali to Petrovo vodstvo nije nikakva privilegija moći koja upravlja drugim čovjekom, već vodstvo koje u prvom redu služi drugom čovjeku i koje se žrtvuje za povjereno stado. Petar će postati prvi Gospodinov učenik, ali ta privilegija znači da mora biti prvi u ljubavi, prvi u revnosti, prvi u službi za drugog čovjeka.

Petrova privilegiranost nije samo čast, znak njegove posebnosti zbog ovog odabira, već prije svega naporan rad na njivi Gospodnjoj.

Možda i mi često ponavljamo: Gospodine, Ti znaš da Te volim, ali što to doista znači za nas? Razmišljamo li o tim riječima?

Je li ta ljubav u našem životu konkretna i odražava li se zaista u našoj aktivnoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu?

Jesam li svjestan da Gospodin od mene traži da budem „prvi“ u ljubavi, u službi, u konkretnim djelima milosrđa?

D. M.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr