Razmatranje 18. nedjelje kroz godinu (C)

Osamnaesta nedjelja kroz godinu

Pročitajte evanđeoski odlomak: Lk 12, 13-21

Biti bogat kod Boga! Život na zemlji povezan je s korištenjem različitih prolaznih dobara. Ali kao što znamo, ne smijemo se dati njima zarobiti. Ona nam trebaju služiti za zajedničko dobro i međusobno dijeljenje.

Isus nas opominje da se čuvamo duha gramzivosti i nezdravog suparništva koji zarobljava čovjeka i čini ga zarobljenikom materijalnog i prolaznog. Postoji izreka koja kaže da apetit raste s količinom pojedenog.

Znamo li pronaći zdrav odmak od onoga što nam nudi današnji modernistički svijet? Vrijedi svratiti pozornost na to kako su u vanđelju nazvani ljudi koji žive samo za prolazno, koji skupljaju samo propadljivo blago: Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?

Bogatiti se u Bogu – znači prikupljati blago za Nebo. Živjeti poruku sv. Pavla: živjeti na ovom svijetu, ali ne biti od ovoga svijeta. Slikovito govoreći: imati srce kao na dlanu, biti drugima na raspolaganju.

Koliko vremena u svom svakodnevnom životu posvećujem zgrtanju blaga ovdje na zemlji, a koliko prikupljanju blaga za Nebo kojem se kradljivac ne približava i koje moljac ne rastače (usp. Lk 12, 33)?

Jesam li zadovoljan ocjenom koju sam dobio?

Z. L.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr