Razmatranje – 16. nedjelja kroz godinu

Šesnaesta nedjelja kroz godinu

Pročitajte evanđeoski odlomak: Lk 10, 38-42

Isus dolazi u goste svojim prijateljima. To je događaj koji Učitelju daje mogućnost svratiti pozornost i baciti svjetlo na ono što je u nama.

Marta prima Isusa i zaokupljena je služenjem. Njezina sestra, zadubljena je i zagledana u Isusa, sjedi do njegovih nogu, odvojena od svijeta – jer ima svog Učitelja i može ga slušati. To je primjer koji nam pokazuje kako su ljudi obdareni različitim talentima. Jedni imaju talent slušati, hrane se njegovom Riječju i naukom, drugi – služenja drugom čovjeku.

Istovremeno, na javu izlazi negodovanje zbog rasta i razvoja drugih prema vlastitim potrebama; naime Marta predbacuje sestri i moli Isusa za intervenciju. U svom odgovoru, Isus pred sestrama otkriva istinu o našim potrebama, o našoj nutrini.

Živeći u zajedništvu trebamo nastojati prepoznati te želje i dopustiti jedni drugima da ih u sebi razvijamo – bez žaljenja i predbacivanja drugima – u slobodi srca. I jedna i druga strana međusobno se nadopunjuju.

Često se na početku treba ispuniti Riječju i njezinim bogatstvom, kako bi kasnije, crpeći iz tog izvora, izišli i zauzeli se za drugog čovjeka iz ljubavi prema njemu. Ovi talenti i bogatstva uvijek potječu iz istog izvora, od Jedinoga Boga koji nas ljubi i osposobljava za sve što je potrebno. Razvijajući svoje talente, izražavamo zahvalnost Bogu i činimo mu radost takvim svojim stavom.

Nosimo li u sebi želju činiti radost Bogu?

H. C.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr