Razmatranje – 14. nedjelja kroz godinu

Četrnaesta nedjelja kroz godinu

Pročitajte evanđeoski odlomak: Lk 10, 1-12.17-20

…radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.

Duhovna borba, borba sa zlim duhovima uvijek je aktualna na toj zemlji. Borba je stalna zadaća svih Isusovih učenika, a pobjeda nad zlodusima znak je prisutnosti Božjeg Kraljevstva već ovdje na ovom svijetu. Ali ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju – govori Isus – nego radujte se što su vam
imena zapisana na nebesima.

Jednom će završiti borba sa zlim duhovima, a pakao će konačno biti pobijeđen. Isus kaže da se više moramo radovati radi toga što nam je pripravljeno mjesto u Kraljevstvu Nebeskom. To je najvažnije.

Možemo u životu puno toga učiniti, biti dionici brojnih dobrih, lijepih i spektakularnih pobjeda za Gospodina Boga. Ali nije važno što mi radimo za Gospodina Boga, nego što On čini za nas. I tko je On za
nas. On je naš najdraži Otac! Pripravio nam je Nebo. Mnogo puta nam je ponovio da je naša nagrada na Nebu, da je upravo Nebo naš konačni cilj – naš Dom.

Imamo svoj Dom, nismo sirote. To je vrlo važno za nas. Ta svijest da nismo prepušteni sami sebi. Postoji netko tko nas do ludila obasiplje ljubavlju – već sada! I čezne za nama! Čeka nas u nebeskom Domu koji je za nas veličanstveno pripravljen.

Svatko se jednom želi vratiti u svoj dom. Čak se i najveći junak, koji je sudjelovao u brojnim pobjedničkim bitkama, želi vratiti kući. Netko tko je na dalekom putu, netko tko ispunjava najuzvišeniju zadaću za čovječanstvo – i on se želi jednom vratiti svome domu.

Ima i onih koji na ovoj zemlji nisu upoznali istinski dom, nisu doživjeli toplinu obiteljskog doma, ljubav i potporu. Oni posebno čeznu za domom. Dom je mjesto gdje se najviše osjećamo svoji.

Mjesto prema kojem smjeramo i hitimo to je Dom Oca Nebeskoga koji nam već ovdje na
ovoj zemlji daje osjetiti svoju brigu, zaštitu i ljubav. Ondje će na poseban način konačno zadovoljiti sve naše čežnje i želje. U domu se osjećamo sigurni i radosni.

Osjećaš li se kao ljubljeno Božje dijete?

Jesi li Bogu povjerio svoj život?

Ako ne, možeš to učiniti sada, riječima 131. psalma: O Jahve, ne gordi se moje srce niti se oči uznose. Ne idem za stvarima velikim ni za čudima što su iznad mene. Ne, ja sam se smirio i upokojio dušu svoju; kao dojenče na grudima majke, kao dojenče duša je moja u meni. U Jahvu se, Izraele, uzdaj odsada dovijeka.

I. J.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr