Razmatranje – 12. nedjelja kroz godinu

Dvanaesta nedjelja kroz godinu

Pročitajte evanđeoski odlomak: Lk 9, 18-24

Oduvijek se ljudi pitaju, i pitat će se tko je Isus Krist i bit će najrazličitijih odgovora, pretpostavki, istina i sumnji. Evanđelja nam predstavljaju i slikaju Isusa na svoj način, a mi opet imamo svoju sliku o njemu, o Učitelju iz Nazareta, o Sinu Božjemu koji je postao Čovjekom za naše spasenje. Želja mi je s vama podijeliti jedno lijepo razmišljanje nepoznatog autora koji je zapisao:

„Evo mladića koji se rodio u nepoznatom selu, sina žene sa sela. Odrastao je u drugom selu. Radio je u drvodjeljskoj radionici do svoje tridesete godine. Zatim je tri godine propovijedao obilazeći sela i gradove. Nikada nije napisao nijednog slova. Nikada nije bio na nekakvom političkom položaju. Nikada nije posjedovao kuće.

Nikada nije imao svoje obitelji. Nije pohađao škole. Nikada svojom nogom nije stupio u velegrad. Nikad se nije udaljio više od 300 km od mjesta u kojem se rodio. Nikad nije učinio nešto od onih stvari što redovito prate „veličine“. Nije imao drugih vjerodajnica osim sebe samoga. Još dok je bio mlad, javno je mnijenje zauzelo prema njemu neprijateljski stav. Prijatelji su ga ostavili. Bio je predan neprijateljima. Nad njim je izvršen neki nazovi-proces.

Bio je raspet između dva razbojnika. Dok je umirao, njegovi su krvnici kockom odredili kome će pripasti jedina stvar koju je posjedovao: njegova vunena haljina. Bio je pokopan u grob što mu ga je privremeno ustupio odani prijatelj.

Od tada je prošlo više od dvadeset stoljeća, a i danas je on glavna superzvijezda koja ne pozna zalaza. On je na čelu svakog napretka ljudskog roda. Bez pretjerivanja, mirne duše tvrdim:

– da sve vojske koje su ikada promarširale svijetom,

– da sve flote koje su ikada bile naoružane,

– da svi parlamenti koji su se ikada sastali,

– da svi vladari koji su ikada vladali na zemlji

– da svi oni zajedno nisu imali toliki utjecaj na zemaljski život čovjeka koliko ovaj JEDINI SAMOTNIČKI ŽIVOT.”

Ovog Isusa i Učitelja i ja želim slijediti i ići za njim noseći svoj križ koji me posvećuje i vodi u život. Zahvaljujem Ti, Učitelju što smijem biti Tvoj učenik. Ponosan sam na Tebe i Tebi se predajem. Tebi vjerujem i Tebe ljubim.

M. Z.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr