RADIKALNO ŽIVJETI EVANĐELJE

Sedma nedjelja kroz godinu

Za što molim?
Za snagu volje i hrabrost srca da mi Evanđelje bude putokaz.

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 5, 38-48

Zamislit ću mnoštvo koje sluša Isusov nauk. Oni uočavaju da On progovara s velikom snagom, koju nisu susretali kod pismoznanaca.

Zastat ću malo dulje nad svakom Isusovom rečenicom o pravu na odmazdu (rr. 38-42). Koji se osjećaji u meni javljaju na ove evanđeoske opomene koje kažu da na zlo treba odgovarati dobrom? Povjerit ću Isusu svoje misli i osjećaje.

Vratit ću se još jednom tekstu evanđelja i pročitati ga u obliku molitvenog zahtjeva. Zamolit ću Isusa da mi pomogne prihvatiti Njegove riječi, posebno one koje u meni bude otpor i neshvaćanje.

“Čuli ste…” (r. 43). Isus osvještava učenike da su njihovi um i srce neprestano pod utjecajem onoga što čuju: voljeti prijatelje, mrziti neprijatelje. Što danas najčešće čujemo na ovu temu? Na koji način to utječe na moje razmišljanje i postupke?

“Ljubite svoje neprijatelje” (r. 44). Najprije moram priznati pred Njim i pred sobom da je u mom životu prisutan i osjećaj mržnje. Skrivanje tog osjećaja može samo produbiti neprijateljstvo. Ako iznutra progovaraju, pokušat ću ih izgovoriti pred Isusom.

Stat ću pred Oca sa svojom izranjenošću i osjećajem nanesene nepravde. Osvijestit ću si da me On poznaje do krajnjih dubina. On također poznaje moje neprijatelje i zlo koje su mi učinili. Ne prestaje ih voljeti (r. 45). Molit ću za Njegovu ljubav da izliječi moju bol i osjećaj nepravde.

Isus me upozorava da svoju dobrotu ne ograničim samo na odabrane ljude (rr. 46-48). Postoje li u mom životu ljudi koje ne puštam k sebi? Ovih ću se dana češće moliti za iscjeljenje mojih najtežih odnosa: “Oče, iscijeli moje srce!”.

(Izvor: Živjeti Evanđelje, sv. I., Zagreb, Prosinac 2019.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr