Povjeruj Isusu jer – u Boga je sve moguće!

Dvadeset i osma nedjelja kroz godinu B

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mk 10, 17-30

Jedno ti nedostaje!

Današnja Božja Riječ usmjerava nas da još odlučnije tražimo Božju mudrost koja nadilazi sva bogatstva ovoga svijeta i svako zemaljsko dobro. Božja mudrost dana nam je u Božjoj Riječi. Kroz nju i po njoj dobivamo Božje svjetlo.

Obratimo pažnju na čovjeka koji je, pavši na koljena pred Isusom, tražio potvrdu i želio biti siguran da je na dobrom putu. Hoće li ga put kojim hodi dovesti do vječne sreće i radosti?

Čini se da je spreman na sve jer je bio jako zahtjevan prema sebi, poštivao je zapovijedi još od mladosti. Isus proniče njegovo srce i ukazuje mu na nešto od čega nije bio slobodan. A videći njegovu dobru volju, Isus ga želi pozvati na veći stupanj savršenstva i prijateljstva s njim.

Nažalost, mladiću su zemaljska dobra bila važnija od nebeskih. I mi često dajemo lijepa i svečana obećanja da smo spremni učiniti sve za Krista, a ipak uvijek se nađe nešto za što Isus može reći s ljubavlju: jedno ti nedostaje… Što je kod tebe ovo jedno ti nedostaje? U čemu se pokazuje tvoja nespremnost da ideš do kraja za Kristom?

Tu ne smije biti polovičnosti. Jer Isus kaže: … prodaj sve i podaj siromasima (…) A onda dođi i idi za mnom!

To znači: postani potpuno slobodan za Krista, osjeti radost davanja, dijeljena s potrebitima jer na taj način postaješ njegov učenik. Da se postane dobar Kristov učenik potrebna je sloboda, raspoloživost našega srca, prihvaćanje Učiteljevih prijedloga kao i želja da postanemo njemu slični. Ne znači to ne imati ništa, nego znati time pravilno raspolagati i upravljati te doživjeti radost dijeljenja s drugima.

Isus, koji zna želje i namisli naših srdaca, pomoći će ti razumjeti i shvatiti njegova očekivanja od tvoga hoda za njim ako ga iskreno zamoliš i budeš spreman učiniti sljedeći korak…

Zadaće koje stavljamo pred sebe zbog Isusa i njegova Evanđelja, ne samo da nas posvećuju i čine sličnima njemu, nego postaju vidljiv znak, Božji kvasac i svjetlo u izgubljenom svijetu.

Povjeruj Isusu jer – u Boga je sve moguće!

(Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, izdano: Prosinac 2017.)

NARUČITE knjigu:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr