Popnimo se i mi na goru Preobraženja

Preobraženje Gospodinovo, Blagdan

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 17, 1-9

Koje li milosti za apostole… Tri apostola, kasnije stupovi prve kršćanske zajednice, prisustvovali su nesvakidašnjem događaju…

Ipak, vidimo malo dalje, ostaju pri svom zemaljskom načinu razmišljanja – i dalje ostaju pri svojim idejama o Mesiji i njegovu kraljevstvu. Vidjeli su i mnoge druge stvari koje je Isus činio, ali nisu se mijenjali, obratili…

Mislim li možda da su oni bili gori od mene?

Nipošto, oni su slični nama danas! Nisu bili ni gori, ni bolji od nas, jer sve do silaska Duha Svetoga, do Pedesetnice, nisu bili u stanju na pravi način svjedočiti svoju vjeru u Isusa Krista Sina Božjega.

Bog i nas, iz dana u dan, poučava i pokazuje nam mnoga divna djela – ali ih često ne primjećujemo. I u našim životima čini čudesa, ali ih često zanemarujemo i mislimo da je to tako, sasvim normalno. Dovoljno je podsjetiti se što se događa u sv. Misi i sv. ispovijedi i otkrit ćemo mnoge čudesne stvari koje se tu zbivaju.

Otvorimo oči i uši svoga srca i duše te uživajmo čitavim bićem Božju blizinu i milosna djela koja čini u nama. Popnimo se i mi na tu „goru“ (svojim trudom i životnim naporom oko rasta u vjeri), otvorimo svoje duhovne oči i uši (molitvom srca, postom, čitanjem Božje Riječi) i poslušajmo što nam to Bog ima reći.

Promatrajmo milosrdno Očevo Lice koje nam je Isus objavio. Uživajmo u njegovoj prisutnosti i milini. Dopustimo da nas preobrazi iznutra.

Neka i nas učini svojim svjedocima u vlastitoj obitelji, na radnom mjestu, u školi, na fakultetu, gdje god se nalazili. Neka i nas učini apostolima koji će svojim životom naviještati Radosnu vijest, Evanđelje, a ako bude potrebno potvrdit to i žrtvom svoga života.

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr