Ovce moje slušaju glas moj…

Četvrta vazmena nedjelja

Evanđelje: Iv 10, 27-30

Krštenje je sakrament. Latinska riječ sakrament prijevod je grčke riječi mysterion, odnosno otajstvo, tajna. Krštenje je otajstvo vjere. Pokušajmo objasniti otajstvo svetog krštenja na temelju gore navedenih Isusovih riječi.

Krštenjem predajemo same sebe ili svoje dijete u ruke Isusa Krista. To je ruka iz koje nas nitko ne može otrgnuti. Tko god je u njegovoj ruci, neće propasti za vječnost, tome on daje vječni život.

Tko ne bi želio tako nešto za sebe ili za svoje dijete? Donoseći dijete na krštenje i polažući ga na ruke Dobrog Pastira, želimo da ono postane i da bude njegova ovčica. Voda doista to ne čini, već Riječ Božja, odnosno vjera.

U čemu će se ta vjera manifestirati? U tome da će se onaj tko je kršten pokazati kao prava ovčica Isusa Krista. On je Dobri Pastir jer život svoj polaže za ovce. Isus govori da njegove ovce imaju tri obilježja: ja ih
poznajem, slušaju glas moj i idu za mnom.

Roditelji i kumovi na krštenju obećavaju da će uz Božju pomoć odgajati i podržavati svoje dijete u kršćanskoj vjeri. Trebali bi, dakle, nastojati da dijete upozna Isusa, da naučiti slušati njegov glas i slijediti ga.

Nažalost, mnogi kršteni ne poznaju Isusa. Čijom krivnjom? Prvenstveno onih koji nisu održali svoje obećanje. Govoriš li svom djetetu o Isusu, Dobrom Pastiru?

I među onima koji su upoznali Isusa, mnogi ne slušaju njegov glas. Oni ne sudjeluju u obredima, nema ih tamo gdje se čuje Kristov glas, gdje se navještava njegova Riječ. Zašto?

Šalješ li svoje dijete na susrete zajednica za djecu ili mlade? Vodiš li ih sa sobom u crkvu?

Nadalje, među onima koji slušaju Isusov glas, mnogo je onih koji ga ne slijede kao Dobrog Pastira. Ne drže se onoga što je Gospodin rekao. Slušaju Božju Riječ, ali ne postupaju u skladu s njom.

Daješ li dobar primjer djeci u tom pogledu? Primjer je taj koji odgaja čovjeka.

Ako želiš da tvoje dijete bude radost tvoga srca, ne samo dok je malo, već i kasnije kada odraste, učiniti sve što je u tvojoj moći da ono postane janje Kristovo koje zna svoga Pastira, čuje njegov glas i slijedi ga.

M. P.

(Izvor: Živa riječ 2019. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, prosinac 2018.)

NARUČITE knjigu na:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr