Mrtvi uskrišavaju…

Peta korizmena nedjelja

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Iv 11, 1-45

Svatko je od nas doživio „odlazak“ bliske osobe. Nas većina se boji svoje smrti. Hoće li nas to boljeti ili će to biti radostan trenutak – ne znamo. Smrt se predstavlja na različite načine, a najčešće kao kostur s kosom u ruci. Jednoć je sv. Karlo Boromejski dao slikaru nalog da naslika smrt kao anđela koji drži zlatni ključ. Čudesno je to kako nam svetci na jedan mudar način tumače duhovne stvari.

Svatko od nas želi živjeti! Nagon za životom nam je urođen – ta stvoreni smo ne samo za ovaj zemaljski, nego i za vječni život. U svojoj nutrini se „ne slažemo“ kada umire neka mlada osoba ili dijete. Bunimo se… No, što nas priječi da tako rijetko razmišljamo o tome da je netko još za života već mrtav?

Što možemo reći za ljude koji čine teške grijehe? Sveto Pismo odgovara: Znam tvoja djela: imaš ime da živiš, a mrtav si. (Otk 3, 1) Lazarovo je tijelo bilo pokopano u pećini. U duhovnom smisli svatko od nas može biti zatvoren u takvu pećinu i biti hodajući, živi mrtvac.

Zataškavanje, zagušivanje grizodušja, emocija dovodi do toga da su naš duh, naša savjest, svezani i pokopani još za našeg života. Stanje između smrti i života jest bolest. Zbog svojih bezakonja bolovahu oni, ispaštajuć’ svoje opačine. (Ps 107, 17)

Čovjek je tijelo, psiha i duša. Na sve te tri razine možemo biti bolesni jer grijeh privlači bolest. Potrebna je dobra dijagnoza da bi se izašlo iz pećine smrti. Zlouporaba je milosrđa moliti za tjelesno ozdravljenje dok smo u duši
leš koji se raspada više od četiri dana, kao Lazarovo tijelo.

Boluješ li? Moli Duha Svetoga da ti neposredno objavi uzrok bolesti. Pogledajmo koliko već dugo nosimo u sebi: nepraštanje, srdžbu, gorčinu, rezignaciju, idolopoklonstvo, ovisnosti, požudu. Naš sram i strahovi paraliziraju nas i svu svoju energiju upotrebljavamo da grješne čine izbacimo iz svijesti.

Tko skriva svoje grijehe, nema sreće, a tko ih ispovijeda i odriče ih se, milost nalazi. (Izr 28, 13) Pogledajmo Martin i Marijin pristup. One su povjerovale da će Lazar biti uskrišen od mrtvih.

Trebamo s vjerom pristupati sakramentima kako bi nas Božja milost duhovno preporodila. Ako se smatram duhovno zdravom osobom, koliko često se molim za pokojne da uskrsnu? Jesam li ikada, moleći se za nekoga, doživio čudo ozdravljenja?

Bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu. (Heb 11, 6)

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr