Iziđe sijač sijati…

Petnaesta nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 13, 1-23

Što nam je činiti da se ta mala sjemenka koju je svatko dobio kao dar na krštenju, razvija?

Što učiniti da bi Riječ Božja imala mogućnost u našem životu dati obilan plod?

Odgovor nije lak, tržimo ga zapravo cijeli život. Važnu uputu daje poljski pjesnik Adam Mickiewicz, pišući jedan šaljivi, satiričan stih:
Znanost ima lijek,
kruh Božja Riječ,
Tko zdrav želudac ima,
bez lijekova živjet može.

Možemo reći da je to točno, ali možemo se upitati: tko danas ima zdrav želudac, ne koristi lijekove, dodatke prehrani itd.? Čini se sve manje ljudi…? Marija, koja je prihvatila Božju Riječ na najčistiji, savršen način, naš je uzor i trebali bismo je nasljedovati, ali danas trebamo sve više znanstvenih rješenja – lijekova o kojima piše i poljski pjesnik. Radi se u biti o tome da trebamo upotrjebljavati sve što nam pomaže rasti u vjeri i što nas približava Bogu.

A to može biti:

Naravno, na prvom mjestu osobno čitanje Svetog Pisma, sljedeće je slušanje Bože Riječi, npr. u crkvi, zatim sudjelovanje u Euharistiji i drugim sakramentima, česta, iskrena ispovijed, razgovor sa svećenikom, a ako treba i s kršćanskim psihologom, ako je potrebno, ne treba se bojati, nego koristiti i pomoć egzorciste, razgovor s prijateljem i svakako MOLITVA.

Moli se svojim riječima, moli se kako znaš, molitva je kao čisti zrak za dušu jer bez nje duša umire. Crkva u svojoj mudrosti podsjeća: „Tko moli, sigurno se spašava; tko ne moli sigurno je osuđen.” (KKC 2744)

Što dakle činim kako bi moje srce bilo plodna zemlja za Božju Riječ?

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr