Isusovi zahtjevi…

Trinaesta nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 10, 37-42

Isusova očekivanja od mene! Isus svojim učenicima postavlja doista visoke kriterije jer smisao i jest u radikalnom nasljedovanju našega Gospodina. Učenici moraju biti lišeni svih materijalnih dobara, obiteljskih veza i navezanosti na mjesto.

Potrebna je spremnost na prihvaćanje svih posljedica i križeva koji proizlaze iz nasljedovanja Učitelja, sve do davanja života za nj. Ovi Isusovi zahtjevi mogu nas prestrašiti i dovesti do gubitka volje da ga nasljedujemo, ali ih ne trebamo gledati samo ljudski. Ako Isus od nas nešto traži, znači da je to onda, s njegovom pomoći, moguće postići i ostvariti.

Bog ne traži od nas nešto što ne bismo mogli izvršiti. Isus koji nas je ljubio do kraja ima pravo tražiti od nas da mu se predamo potpuno, beskompromisno. Radikalno nasljedovanje on nagrađuje stostruko. Tu je obilna Božja mjera koju koristi u odnosu prema nama i našim dobrim djelima.

Kako Isusovi zahtjevi ne bi u tvojim očima izgledali tako veliki, obrati pažnju na riječi koje govore da nijedna čaša koju damo žednomu neće biti zaboravljena. A onda se prisjeti i stalno se prisjećaj što je Krist učinio i neprestano čini za tebe. Jesi li se potpuno opredijelio za Krista, beskompromisno ostavljajući iza sebe pokvareni i izgubljeni svijet?

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr