I ti si moj ljubljeni sin

KRŠTENJE GOSPODINOVO

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mk 1, 7-11

Ivan Krstitelj koji je živo u vrućoj izraelskoj pustinji, skromnim, isposničkim životom ispunjenim molitvom, osjećao je nadolazeću svetost i Božju moć. Stoga je i pripremao ljude za nju.

Riječ „krštenje“ znači „uranjanje“. Ivanovo krštenje vršilo se simboličkim uranjanjem u vodu. I danas je to područje oko rijeke Jordan surova, kamena pustinja. Usprkos takvom pustinjskom krajoliku, ljudi su iz svih krajeva hrlili k Ivanu. On je naučavao i govorio što od njih želi Bog i da je dolazak Mesije, Jaganjca Božjeg, blizu (usp. Iz 53). I kad bi se netko odlučio promijeniti svoj život,

Ivan je s njime ulazio u toplu rijeku i vršili su simboličan čin uranjanja, pranja. Današnje Evanđelje govori nam o Bogu u Tri Osobe koji nas poziva u zajedništvo sa sobom.

Bog je ljubav. (1 Iv 4, 16) Božja ljubav znači da je usmjeren na druge
Osobe koje želi usrećiti. Ponajprije na svog Sina.

Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!, slušamo na obalama Jordana. Isus Krist, Bog koji je postao Čovjek je jedini, Jedinorođeni Sin Očev. Ljubav Oca i Sina jest Duh Sveti koji silazi na Isusa. Ovo su velika Otajstva kojima se možemo samo približiti, ali nikada ih do kraja razumjeti.

Božja ljubav usmjerena je i prema nama. Kad se Isus pojavio na Jordanu dolazi ljudima koji traže Boga i žele promijeniti svoj život. Promatrajući Isusov život znamo što se sviđa Bogu.

U ovom se objavljuje Božja ljubav prema nama – Isus je došao na svijet kako bi nam pokazao put do vječne sreće.

Svi smo pozvani u zajedništvo s Ocem i Sinom u Duhu Svetom. Po krštenju smo „preodjevena“, usvojena djeca Božja. Imamo dostojanstvo djece Božje i pravo na nasljedstvo Kraljevstva Božjega i vječne sreće.

Bog se u trenutku našega krštenja, govoreći slikovito, sagiba nada mnom i govori: „Ti si moje ljubljeno dijete, dragocjen si u mojim očima.“

Hvala Ti, Bože Oče, za ljubav prema meni. Tako sam dragocjen u Tvojim očima da se saginješ k meni i daješ mi svoga Sina Isusa i Duha Svetog. Isuse, zahvaljujem Ti se za svoje krštenje, za Euharistiju, za pomirenje, preko kojih uranjam u Krv Jaganjca Božjeg perući grijehe u njegovu životu i uskrsnuću. Pomozi mi Tebe tražiti, ići za Tobom i slušati Tvoje upute. Duše Sveti, pomozi mi ići za Tobom k radosti i vječnoj sreći. Bože Oče, pomozi mi kako bi i u meni mogao naći svoju milinu.

Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2017.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr