I nama Isus govori: “Dođi!”

Devetnaesta nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mt 14, 22-33

Kako je divno hodati po vodi! Ipak je to mimo naših mogućnosti. Upravo zato dok čitamo ovaj evanđeoski odlomak ne možemo ga razumjeti do kraja. Koji je ključ za razumijevanje današnjeg Evanđelja?

Petar nije u stanju hodati po vodi do trenutka dok mu Isus ne kaže: Dođi! Isus i nama puno puta u tijeku dana govori to isto. Uvijek kada imamo priliku učiniti nešto dobro, napraviti nekome uslugu, dati milostinju.

Moguće je da nismo svjesni činjenice da Bog nadahnjuje naše misli da činimo drugima dobro. On je Autor tih misli.

Problem se javlja kada zahtjeva od nas nešto više, veću žrtvu. Tada osjećamo da se nešto u nama buni, povlačimo se i odustajemo od mogućnosti da učinimo dobro. Tada se prilika da napredujemo i idemo naprijed pretvara u poraz.

Zašto se to događa?

Pogledajmo što se dogodilo Petru. Na početku se prestrašio kada je vidio Isusa kako im prilazi. A onda, jer je znao da je to Isus, bio je siguran i na Učiteljev glas počeo je hodati. A zatim? Posumnjao je, prestrašio se i izgubio povjerenje u Kristovu moć – i počeo je tonuti. Nema vjere. Petar je s vjerom mogao prijeći cijelo jezero.

I mi, da imamo više vjere, bili bismo spremni za veća čuda. I iznenađeni što bi sve mogli učiniti.

Odlučimo da ćemo moliti Vjerovanje svaku večer prije spavanja da bismo stalno mislili o istinama naše vjere koje nam pomažu na putu spasenja.

Izvor: Živa riječ 2017. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2016.)

NARUČITE knjigu razmatranja za svaki dan:
TEL. 01 45 00 130
ili Email: info@cpps.hr