Ako hoćeš?…

Šesta nedjelja kroz godinu

Evanđeoski odlomak za razmatranje: Mk 1, 40-45

Danas je pred našim očima susret Isusa s gubavcem. Gubavac prilazi Isusu silno želeći ozdraviti od gube, jer je u ono vrijeme zbog te bolesti bio udaljen iz društva, iz javnog života. Za gubavce se smatralo da je njihova bolest kazna za grijehe; svi su ih odbacili – ali ne i Isus. Zanimljiv je način na koji ovaj gubavac postavlja molbu: Ako hoćeš?…

On Isusu ostavlja mogućnost i da ga odbije. To podsjeća na trenutak kada Isus u Maslinskom vrtu prije svoje muke moli i govori: Oče, otkloni ovu čašu od mene, ali ne moja volja nego tvoja neka bude.

Ponekad se znam susresti s pitanjem zašto danas nema toliko ozdravljenja kao onda u Isusovo vrijeme? Ozdravljenja ima i danas, samo je, čini se, ovo pitanje krivo postavljeno. Kad god dođemo pred Isusa u sakramentu ispovijedi, kleknemo i zamolimo ga za oproštenje grijeha, tj. ozdravljenje duše, primamo ga i to je sigurno. Možda ne tjelesno ozdravljenje, ali ozdravljenje od grijeha – da!


A na pitanja o bolesti i tjelesnoj patnji, nikada na ovome svijetu nećemo dobiti konačan odgovor. No, mi kao vjernici vjerujemo da bolest, patnja i bol imaju svoj smisao i ogromnu vrijednost ako se prikazuju Bogu na slavu.
Ideal kojem stremimo na ovome svijetu nije tjelesno, nego zdravlje duše.

Izvor: Živa riječ 2018. Evanđelja s razmatranjima, Zagreb, Prosinac 2017.)

NARUČITE knjigu:
TEL. 01 45 00 130
ili Email:info@cpps.hr