30. srpanj: KRV KRISTOVA I PLOD RADOSTI

Svakog dana u srpnju razmatramo Cijenu našeg spasenja i njoj se utječemo za potrebe nas i naših bližnjih.

Sva razmatranja su iz knjige: don LUIGI MARIA EPICOCO u suradnji s CPPS, Ci hai redenti con il tuo Sangue. Mese al Preziosissimo Sangue, Tau Editrice, 2019. godine.

Razmatranje

I nasta rat na nebu: Mihael i njegovi anđeli zarate se sa Zmajem. Zmaj uđe u rat i anđeli njegovi, ali ne nadvlada. I ne bijaše im više mjesta na nebu. Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi.

I začujem glas na nebu silan: „Sada nasta spasenje i snaga i kraljevstvo Boga našega i vlast Pomazanika njegova! Jer zbačen je tužitelj braće naše koji ih je dan i noć optuživao pred Bogom našim. Ali oni ga pobijediše krvlju Jaganjčevom i riječju svojega svjedočanstva: nisu ljubili života svoga – sve do smrti. Zato veselite se, nebesa i svi nebesnici! A jao vama, zemljo i more, jer Đavao siđe k vama, gnjevan veoma, znajući da ima malo vremena!” (Otk 12, 7-12a)

Lijepo je znati da se radost rađa samo onda kada je oboren Optuživač. Samo tada kada se slomi prst osude koji nam vrlo često, zbog đavolskog djelovanja kroz zlo, stvara osjećaj potpunog promašaja i potlačenosti zbog krivnje. Pobjeda nad Optužiteljem događa se samo po Krvi Jaganjčevoj. Zahvaljujući Kristovoj žrtvi svatko od nas može vidjeti kako se u nama gradi ono smrtonosno djelo zla koje nam stalno šapuće onaj uništavajući pogled o nama samima, o drugima, o istini. Radost je zapravo uvijek radost zbog oslobođenja. To je uzvišenje onoga koji je bio rob, a sada se osjeća slobodan. To je radost onoga koji se osjećao mrtvim, a kasnije se vratio u život. To je radost oproštenja. To je radost zbog spasenja.

Đavao će sve poduzeti da spriječi neko dobro, ali pisano je: „… oni ga pobijediše Krvlju Jaganjčevom.“ Nadvladajte đavla kako pristoji, a Božanska Krv neka je vaša utjeha. (Iz Pisama sv. Gašpara del Bufala)