29. srpanj: KRV KRISTOVA I PLOD MIRA

Svakog dana u srpnju razmatramo Cijenu našeg spasenja i njoj se utječemo za potrebe nas i naših bližnjih.

Sva razmatranja su iz knjige: don LUIGI MARIA EPICOCO u suradnji s CPPS, Ci hai redenti con il tuo Sangue. Mese al Preziosissimo Sangue, Tau Editrice, 2019. godine.

Razmatranje

On je slika Boga nevidljivoga, Prvorođenac svakog stvorenja. Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Vrhovništva, bilo Vlasti – sve je po njemu i za njega stvoreno: on je prije svega i sve stoji u njemu. On je Glava Tijela, Crkve; on je Početak, Prvorođenac od mrtvih, da u svemu bude Prvak. Jer svidjelo se Bogu u njemu nastaniti svu Puninu i po njemu – uspostavivši mir krvlju križa njegova – izmiriti sa sobom sve, bilo na zemlji, bilo na nebesima. (Kol 1, 15-20)

Mir ne ovisi o okolnostima, nego mir ovisi o onom najdubljem dijelu u nama. Upravo zato mir kao plod Duha Svetoga ne rađa se u rješavanja konflikata koji nas okružuju, nego u dopuštanju Kristovoj Ljubavi da riješi konflikt koji se nalazi u nama. Samo čovjek koji nosi mir u sebi može taj mir širiti oko sebe. Onaj koji širi razdjeljenje, u stvarnosti je razdijeljen u samome sebi. Koji širi mir, u njemu prebiva mir. Apostol Pavao piše: Svidjelo se Bogu u njemu nastaniti svu Puninu i po njemu – uspostavivši mir krvlju križa njegova – izmiriti sa sobom sve, bilo na zemlji, bilo na nebesima. Ogromno djelo koje je učinila Kristova Krv možemo definirati kao ogromno djelo smirenja (izmirenja). Tko susretne Otkupljenje, susreće zapravo to izmirenje. Onaj koji je u miru, stvara mir.

Kao što ruža ostaje zatvorena tijekom noći zbog hladnoće, a čim se pojavi sunčeva toplina potpuno se otvori, raširi latice te pokazuje svoje živopisne crvene boje, tako i dobri Isus: ostao je zatvoren u noćnoj hladnoći tijekom mnogo vremena nakon grijeha prvoga čovjeka – do dolaska punine vremena – kada se zapalio zrakama žarke Ljubavi, otvorio se u svakom dijelu Svoga Tijela ižaravajući žar sjajne milosrdne Ruže u crvenilu prolivene Krvi. (sv. Bonaventura)